Főszezon szeptemberben is

A III. Főszezon kiállításon Magyarország turisztikai régióival ismerkedhetünk meg, de akár akciós utazásokat is lefoglalhatunk.

Különleges négyzetkilométer

Séta a Margitszigeten.

Schulek mester díszkése, Kossuth Lajos pecsenyevillája

Bár azt hihetnénk, kizárólag a szakmát érdekelheti, milyen is egy kézi hajtású kutter vagy egy szalámipasztát gyártó gép, az Országos Húsipari Kutatóintézet kiállítása iránt sokan érdeklődnek, és nem csupán a szakmabeliek körében.

Útikönyv helyett zsebképernyő

Térkép a kézben, tekintet az esernyőt magasba tartó idegenvezetőre szegezve - lehet, hogy a modern turistát hamarosan inkább a nyakában lógó GPS-készülékről lehet megismerni.

Bioboltok, piacok és parkok Budapest Zöld Térképén

Elkészült a főváros "zöld helyeit" összegyűjtő internetes térkép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Habitat Világnaphoz kapcsolódva adta át a több ezer adatot tartalmazó interaktív térképet.

 

Lakott sziget

Nem a most véget ért fesztiválszigetre gondolok, hanem a régi bevált Margitszigetre. A mostani Utazásban szerzőnk odakalauzol minket, s bemutatja az egykori Nyulak szigetének híres fáit is. Nem csak Arany Jánosnak voltak itt tölgyei - irodalmunk más nagyjai is hódoltak a szigetnek, laktak is az itteni szállóban. Azt gondolom, érdemes egyszer-egyszer felfedező útra indulni a fővárosban is. Most, hogy az egészet árkok, lezárások szaggatják, meglehetősen kalandos is.

De ennek vége szakad egyszer, s akkor érdemes lesz felkeresni Budapest rejtett titkait, római erődjeit, középkori kazamatáit, a barokk pest-budai tobzódását. Ismernek-e olyan rejtett kincseket, mint a Szerb utcai ortodox templom, vagy a másik a Petőfi téri? Ott épp most építették újjá a háborúban lebombázott egyik tornyot. Valaha e városnak fontos polgárai voltak a rác, görög, vlach kereskedők, ahogy a románok is. És a belső nyolcadik kerület a magas mágnáspalotáival! Vagy a zsidó negyed! Lehet, hogy az utolsó pillanatokat érjük, s aztán legfeljebb a múzeum, néhány imaház marad mutatóul. De ajánlom a budapesti szecesszió felfedezését is, vagy a Bauhaus építészetének fővárosi emlékeit. Ezek sem akármilyenek. Nemrég írtunk az egykori barlanglakásokról, mint furcsa, szomorú fővárosi egzotikumról.

Kezdjék el mielőbb a felfedező utat. A Csömöri úttól, egészen a Filatori-gátig!

Top cikkek