Kicsi, zsúfolt, de a miénk

Van, ahol műanyag pályákat építettek, máshol hóágyúkkal bombázzák a hegyoldalakat, s ahol hegy sincs, oda legalább szánkódombokat hordtak össze.

699,746 méterrel a Balti-tenger fölött

Nem sokan lehetnek olyanok, akik valaha is tudták, hogy éppen hány milliméterrel tartózkodnak a Balti-tenger szintje fölött. De ha bárkinek hiányzik ez az élmény, utazzon Dobogókőre.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

Jeges túrák a Tisza-tavon

Szemmel láthatóan maguk a szervezők is meglepődtek, amikor kétszáz ember gyűlt össze január 30-án, hogy egy egészségeset túrázzon a Tiszató jegén.

 

Hétvégén itthon is kezdődik a síszezon

Az ország nagyobb síterepein szombaton kezdődik a szezon. Természetes hó ugyan nem esett túl sok, viszont a hóágyúval rendelkező magyar síterepeken szombattól lehet síelni.

Az ország nagyobb síterepein szombaton kezdődik a szezon. Természetes hó ugyan nem esett túl sok, viszont a hóágyúval rendelkező magyar síterepeken szombattól lehet síelni. A mátraszentistváni Síparkban, az eplényi Norcida Skiarénában, Kékestetőn, Visegrádon és a szilvásváradi sípályán is elindulnak a felvonók.

Eplényben ezen a napon adják ét az ország első, Szent Sólyom névre keresztelt négyüléses sífelvonóját. A síterep 1-es pályáján az átlagos hóvastagság már 40 centiméter, így kitűnő állapotban kezdődhet rajta a szezon - olvasható a www.sitv.hu honlapon.

A magyar síterepek közül a mátraszentistváni Síparkban indították el idén először a hóágyúkat. Egyelőre a felső szakasz behavazására koncentrálnak, a jövő héten ugyanis komolyabb felmelegedés jöhet, így a legfontosabb, hogy a felső részen olyan hóalapot hozzanak létre, amelyik akár az esőt is kibírja a karácsony utáni enyhe időszakban.
A Sípark előszezoni árakkal nyit, és szombaton 17:30 és 21:00 között esti sízésre is lesz lehetőség.

Elindul a sífelvonó Szilvásváradon is, ahol hétfő óta folyamatosan hóágyúzzák a pályát, és néhány centi természetes hó is esett.

Kékestetőn is folyamatosan mennek a hóágyúk, ennek köszönhetően szombaton a déli pálya felső szakaszát megnyitják az ország legmagasabban fekvő síterepén. Visegrádon szintén szombaton indulnak a felvonók, itt 4 centi természetes hó esett, a pályákat pedig 5-20 centi mesterséges hó borítja.

Bánkúton 5-8 centiméter hó esett, de ez egyelőre kevésnek tűnik a nyitáshoz, itt ugyanis nincsenek hóágyúk. Ugyanígy, egyelőre Dobogókőn és a Nagy-Hideg-hegyen is kevés a hó egyelőre a pályákon.

A felnőttek idén a nagyobb magyar síközpontokban körülbelül 5000 forintért síelhetnek, a gyerekjegy 3500-4000 forintba kerül.

 

Hóágyú műhavat szór az eplényi síközpontban
Eplény, 2009. december 17. Hóágyú műhavat szór az eplényi síközpontban. A hideg időnek köszönhetően a sípályákon a hóvastagság eléri a negyven centimétert is. MTI Fotó: Nagy Lajos
Top cikkek