galéria megtekintése

Hé! Víz!

1 komment

Népszabadság

Szabadjon egy erős kezdést. Hévíz labdarúgócsapatában, a Hévíz FC-ben korábban megfordult többek között maga Koplárovics Béla labdaművész is, aki a 2002–2003-as UEFA Bajnokok Ligája selejtezőjében még a Manchester Unitednek is lőtt egy káprázatos gólt!

Megfordultak Hévízen aztán kevésbé híres művészek, mások mellett felkereste a nemzetközileg is híres gyógytavat például Csokonai Vitéz Mihály, Honthy Hanna, Jászai Mari, Szabó Lőrinc és Rippl-Rónai József is, valamint megmártózott a csodálatos vízben Habsburg-Lotharingiai József Ágost főherceg, valamint gróf Tisza István, de Koplárovics Béla mellett őket csak illemből említjük.

Viszont említhetnénk még nagyon-nagyon sok embert, Hévíz ugyanis a magyarokon kívül főként német, orosz és osztrák vendégeket fogad, összesen évente közel 800 ezret. Ahogy azt a fürdő vezetői mondják: bár a fürdőkomplexum szolgáltatásait folyamatosan bővítik – néhány éve fitneszlehetőséggel, kültéri masszázskabinokkal, legújabban iszapkezeléssel –, de azért nem akarnak versenyezni a wellness- és akvaparkokkal.

Egy keresztény dajka imája fakasztotta a tó különleges hatású vizét
Egy keresztény dajka imája fakasztotta a tó különleges hatású vizét

A Hévízi-tó története egészen messzire nyúlik vissza, bizonyos legenda szerint egy keresztény dajka imája fakasztotta a tó különleges hatású vizét, amelytől aztán egy csenevész gyermektest teljesen felgyógyult. A beteges gyermek Flavius Theodosius, a későbbi keletrómai császár volt. Ami tény: a Hévízi-tó vize mintegy 20-22 ezer évvel ezelőtt tört felszínre, a tóhoz kapcsolódó fürdőkultúra alapjait a rómaiak fektették le a II. században, s bár gyógyító erejét valamennyi korban használták, a fürdő kialakítása és felvirágoztatása a Festetics-családhoz fűződik. A virágzó fürdőcentrum emlékezetes dátuma 1986, amikor a jellegzetes fürdőépületek leégtek, ezeket újjáépítették, és ma már Hévíz egymillió körüli vendégéjszakával a külföldiek körében Magyarország második leglátogatottabb települése.

 
És nemcsak a tó, valamint különleges növényekkel teli környezete, egyszóval a fürdőkomplexum szép, hanem maga Hévíz is.

Igénybe vehetők komoly szállodák (köztük az ötcsillagos Lotus Therme Hotel és Spa, amely mintegy kéttucatnyi masszázzsal, húszféle egészségügyi kezeléssel, a különféle arc- és testkezelésekkel kényezteti vendégeit), valamint barátságos magánszállások is. Működik a Hebi, azaz a köztéren bérelhető városi kerékpár, látható egy-két régészeti emlék – köztük a Jupiter-oltár – és káprázatos mocsári ciprusok, látogathatók tenisz- és golfpályák, néha költőversenyeket, máskor veterán autók találkozóját csodálhatjuk meg. És akkor még nem esett szó a környék látnivalóiról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, a cserszegtomaji Margit-kilátóról, a sümegi várról, a tapolcai tavas barlangról vagy a közeli Egregy pompás borospincéiről.

A Hévízi-tó

Ez Európa legnagyobb gyógyító erejű, meleg vizű tava. Területe 4,4 hektár, 38,5 méteres mélységből percenként 30-40 ezer liter gyógyvíz tör fel, 35-36 fokos vízkészlete 3,5 nap alatt újul meg. Jellegzetes tornyos fürdőépületeit úgy újították fel, hogy megőrizték a cölöpökre épült, főleg favázas épületek eredeti stílusát. A város címerébe is bekerült az indiai tündérrózsa, amelyet a tóban több mint száz évvel ezelőtt Lovassy Sándor biológus honosított meg.

I!

Cím: 8380 Hévíz, Dr. Schulhof Vilmos sétány 1.  

Nyitvatartási idő: a hét minden napján 9–18.30-ig  

Belépőjegyárak: három órára 2600 Ft, egész napra 4500 Ft, diák és nyugdíjas: három órára 2100 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.