galéria megtekintése

Gyógykert a Káli-medence kapujában

0 komment

Népszabadság

A Balatonhoz nem kell semmi, csak egy stég vagy lejtős lejárat a nádasban, meg süssön a nap. Na jó, egy csónak nem árt, gumimatrac, labda, főleg a déli parton, ahol leér a láb jó sokáig befelé menet. Ennyivel is gyorsan eltelik a két hét szabadsága egy kisgyerekes családnak.

Aztán, ha a gyerekek megnőnek, megtalálják a maguk örömét a part körül, a szülőknek viszont elkellhet valami más és új. A tó környékén vannak nagyon jó helyek, közéjük tartozik a Káli-medence. Zánkától a Badacsonyig fenséges táj, dimbes-dombos vidék, kisebb-nagyobb bensőséges életet élő falvak, hívogató építményekkel, mindenféle természeti csodákkal, mint a kőtenger Salföldnél (nem messze a pálos kolostor erdő ölelte romjaitól), a Kornyi-tó száradó medre Köveskál és Kővágóörs között, a Hegyestű magányos sziklája Monoszló, e fantasztikus zsákfalu közelében, és még sorolni lehetne sokáig.

Most ezekhez csatlakozik a Zánka közvetlen közelében kialakított Gyógynövény-völgy, ahová összegyűjtötték a tó körül található, e címszó alá tartozó mindenféle egyedeket, Szépséges kertté állnak össze a hatalmas területen, és tavasztól őszig mindig más növény miatt érdemes meglátogatni a helyet, hiszen különféle időszakokban nyílnak a virágok.


Az első szezonban még a kezdeti bizonytalanság uralta a helyet, de ígérik, hamarosan minden a tervek szerint működik, az uniós pénzből épült oktató központban további információkat szerezhet majd a sétára érkező, de tudni vágyó látogató. A Gyógynövény-völgy ökoturisztikai Látogató- és Oktatóközpontban egész évben hazánk egyik legváltozatosabb gyűjteményével fogadják az érdeklődőket. Az évszaknak megfelelően több mint 500 gyógynövény- fajjal ismerkedhetünk itt meg izgalmas és interaktív programok segítségével.

Zánka a gyógynövény kedvelők paradicsoma lett! A Gyógynövény-völgy egy igazi ökocentrum, ahol a turisták, a fenntartható gazdálkodás hívei, valamint a természetgyógyászok és a holisztikus gyógyítók is megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot. A központ emellett egyetemekkel együttműködve bekapcsolódik a gyakorlati képzésbe is, és nagy hangsúlyt fektet tudományos kutatásokra, a védett növények megőrzésére és a génbanki tevékenységre.

 


A Gyógynövény-völgy megálmodóinak célja, hogy a Balaton-felvidék egyedülállóan sokszínű gyógynövényflóráját interaktívan és élményközpontúan mutassák be a nagyközönség számára, és ezáltal újabb lendületet adjanak a balatoni ökoturizmusnak. Ennek fényében a szakmai érdeklődők mellett speciális programokkal fogadják a táborozó diákokat, cégeket, családokat és szervezett csoportos kirándulókat is.


A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szomszédságában és a Káli-medence keleti kapujában elhelyezkedő 7000 négyzetméteres park aktív kikapcsolódást kínál mindenkinek, de a gyalogos vagy a kerékpártúrákba is jól beilleszthető állomás. Nem csupán a gyűjtemények megtekintéséről van szó: az idelátogatók az évszaknak megfelelő programokon elméleti és gyakorlati ismereteket is szerezhetnek, például az adott növények felhasználásáról, népi és tudományos hátteréről és egyéb érdekességekről.  

A bemutatókertben meg is érinthetjük a Balaton-fel­vidéken található gyógynövényfajok egyedeit. Egynyári, kétnyári és évelő növények, fák, bokrok cserjék gyógyhatásával, termesztési praktikáival és ökológiai növényvédelmével ismerkedhetünk meg.

Megtalálhatóak itt a különböző fűszerek, ehető gyógynövények, mocsári növények, érdekes alakzatú és textúrájú fajok és példányok. Az egyedi helyszínek: a vízi kert, a relaxgyep és a vakok kertje teszik még izgalmasabbá a minimum egynapos élményt.

A manufaktúrában a növények feldolgozását is megfigyelhetjük, sőt szó szerint a kezünkbe vehetjük az irányítást! Kreativitásunkat kiélve elkészíthetjük saját gyógynövényes termékeinket. A kényeztetés sem marad el, a teázóban különféle gyógyteák, szörpök, gyógyborok közül válogathatunk, miután megtanultuk, melyik mire jó.

Kedves ajándék a gyógynövény-párna
Kedves ajándék a gyógynövény-párna

I!

Cím: 8251 Zánka 
Belépőjegyárak: felnőtt: 1300 Ft, diák/nyugdíjas: 1000 Ft, 3 éven aluli gyermek számára ingyenes Csoportos belépő: 1100 Ft/fő. 
Honlap: www.gyogynovenyvolgy.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.