Velencei konkurencia: gondolásnő német akcentussal

Hosszas pereskedéssel elérte egy hölgy - mégpedig német anyanyelvű -, hogy Velencében gondolásként dolgozhasson.

Velencének elege van a hordákból

Tilos a Szent Márk téren etetni a galambokat.

Mascherenda

UTAZÁS TOP 50

Rómában legjobb gyalog

Forgalmi káoszra ne csak a Rómába autóval érkezők készüljenek.

Belépési adót vet ki a turistákra Capri szigete

A látogatók tömegeit vonzó festői sziget a hajón érkező turistáktól fejenként egy eurót tervez beszedni. A pluszbevételt a sziget tisztán tartására, a környezet megóvására fordítják.

 

Eltemették Velencét

A kihalástól félnek a velencei lakosok: gondolákból álló menet kísérte a Canal Grandén a várost jelképező rózsaszínű koporsót. Velence lakossága negyven év alatt a felére csökkent - a magas lakhatási költségek, az alacsony születésszám és a növekvő vízszint miatt.

Gondolákból álló menet kísérte szombaton a velencei Canal Grandén a várost jelképező rózsaszínű koporsót, amely a város népességének 60 ezer fő alá csökkenésére hívta fel a figyelmet.

Az "Adria királynőjét" lakói azért helyezték "örök nyugalomra", mert a negyven éve még 120 ezres város lakóinak száma mára gyakorlatilag megfeleződött a magas lakhatási költségek, az alacsony születésszám és a növekvő vízszint következtében. A koporsót a gyászhuszárok a városházánál partra emelték, és velencei dialektusban írott verset olvastak fel a rögtönzött ravatalnál.

Végül egy főnixmadarat ábrázoló zászlót emelkedett a koporsó fölé, szimbolizálva a lagúnák veszélyeztetett városának reménybeli újjászületését. A megmozdulást a lokálpatrióták a venessia.com honlapon szervezték, mivel a bűvösnek tartott 60 ezres lélekszám alá éppen a múlt hónap végén csökkent a lakosság.

"Már két éve elhelyeztünk egy fényreklámot, ami a városban lakók számát mutatta. Azt is megmondtuk, hogy ha 60 ezer alá esik a szám, megtartjuk a város temetését. Hatvanezernél kevesebben már nem vagyunk város, csak egy falucska" - magyarázta Matteo Secchi, a kezdeményezés egyik vezéralakja.

A szokatlan akcióval a velenceiek a közvéleményt akarták érzékenyebbé tenni mindennapos problémáik iránt, és fel akarják hívni a figyelmet arra, hogy a politikai intézmények felől semmilyen segítség nem érkezik. A város lakóinak ugyanis minden nap meg kell küzdeniük a patkányokkal, a galambokkal, a felettébb magas árakkal, a szeméttel, a csatornák időszakonkénti kibírhatatlan bűzével és a turisták hadával.

Az északolasz városban olyan magasak a lakásárak, hogy a fiataloknak el kell hagyniuk Velencét, és valamelyik közeli kisvárosban - például Mestrében - kell otthont keresniük maguknak. A lakásokból és régi épületekből pedig legtöbbször szálloda lesz - említette Secchi.

Azok, akik mégis a maradás mellett döntöttek, a politikusoktól remélnek intézkedéseket az elvándorlás megállítására. "Pedig Velence a jövő városa. Nincsenek autók, minden a gyalogosoké, békét és nyugalmat sugároz" - hívta fel a figyelmet Secchi.

Top cikkek