Velencének elege van a hordákból

Tilos a Szent Márk téren etetni a galambokat. (A büntetés 517 euró.) Tilos otthonról hozott szendvicset enni a velencei utcákon. Tilos lefeküdni a parkok padjaira.

Tilos nyáron meztelen felsőtesttel sétálni. Tilos hálózsákban aludni a velencei kapualjakban. Tilos koldulni, tilos a csatornákban fürdőzni, tilos volt szilveszterkor petárdázni és a velencei gondolásoknak tilos nápolyi dalokat énekelni, az O' sole mio!-val kényeztetni a japán turistákat. Az évi 20 millió - többségében külföldi látogatót - vendégül látó Velence polgármestere, a tekintélyes filozófus, Massimo Cacciari rendet kíván tenni a szigeteken.

"Elég volt a várost megszálló hordákból. Reggel jönnek, este mennek, szemetelnek, és alig költenek, közben a kaszszánk üres. Egy eurónk sincs már a műemlékvédelemre, csatornatisztításra, a Dózse-palota helyreállítását is az épületet letakaró reklámplakátokból tudják csak finanszírozni. A turisták - ha szeretik Velencét - segítsenek és fizessenek" - mondta Cacciari, bejelentve, hogy februártól megemeli a nyilvános vécé használati díját három euróra. Aki ezt soknak találja, foglalja le előre online, így csak két eurót fizet.

"Így kívánjuk elbátortalanítani a Velencén csak átutazó turistákat. Nekünk az éri meg, ha legalább egy éjszakát itt töltenek. Ezért szorgalmazzuk az internetes helyfoglalást szállodákban, múzeumokban és a mellékhelyiségekben" - közölte a lagúnák első embere. Vécékártya is van: kilenc euró főszezonban, hét euró máskor, a 60 ezer velencei lakos pedig három euróért négyéves kártyát vehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.