Velencei konkurencia: gondolásnő német akcentussal

Hosszas pereskedéssel elérte egy hölgy - mégpedig német anyanyelvű -, hogy Velencében gondolásként dolgozhasson.

Női gondolása eddig még nem volt a velencei belvárosnak, tán mert a helyi asszonyoknak meg sem fordult a fejükben, hogy ezt az exkluzív szakmát válasszák. Most mégis lesz, ráadásul mindjárt egy német. A 35 éves Alexandra Hai évek óta küzdött az olasz bürokráciával, hogy ne tiltsák el élete álmától - vagyis attól, hogy kis fekete csónakon fuvarozhassa a turistákat az olasz lagúnavárosban. A velencei hatóságok még Milánóhoz is fellebbeztek, ám az ottani bíróság végül Hai aszszonynak adott igazat.

A velencei gondolások fel is vannak háborodva, hogy immár ez a hagyományos olasz foglalkozás sem szent a külföldiek előtt. Arról nem is beszélve, hogy Alexandra Hai eddig négyszer próbálkozott meg a szigorú gondolásvizsgával, és négyszer bukott meg rajta. Nincs hivatalos fuvarozási szakképesítése, enélkül pedig életveszélyes az egyre forgalmasabb csatornákon közlekedni - állítják a szakmabeliek. A német nőből nem is lesz hivatalos gondolás (ezt a megtisztelő címet nem használhatja), ám magánfuvarosként nem tilthatják el a vizekről - így a bíróság. Annál is kevésbé, mert a kis szállodatársaság, ahol évek óta dolgozik, hébe-hóba már eddig is alkalmazta őt a vendégek szállítására, anélkül, hogy súlyos vízi incidensek történtek volna.

Alexandra Hai szerint egyébként a velenceiek egyszerűen azt nem tudják elfogadni, hogy egy nő, pláne egy külföldi orozza el előlük időnként a vendégeket. Ugyanis szép pénzről van szó: egy gondolás főszezonban akár havi ötezer eurót is megkeres. Más kérdés, hogy a német Hai kisasszony vajon az O sole miót is olyan szívhezszólóan tudja-e előadni, mint az olasz vízi amorózók?

Top cikkek