galéria megtekintése

Az edelényi kastély titokzatos freskói

2 komment

Népszabadság

Különleges elrendezése, titokzatos múltja, s gazdái életútja miatt az egyik legeredetibb kastélynak számít a két és fél milliárd forintért felújított edelényi L’Huillier–Coburg-rezidencia.

Múzeuma a huszonegyedik század elvárásainak megfelelő, ügyesen ötvözi a mítoszt, a varázst, a legendát a legkorszerűbb audiovizuális eszközökkel és világítástechnikával.

A látogatót először egy háromdimenziós moziterembe invitálják, ahol megismerjük Forgách Ludmillát, a Csillagrenddel kitüntetett, erényes életet élő grófnőt, aki a kastélyt építtető harcos lotaringiai báró, Jean Francois L’Huillier unokájaként irányította a birtokot.

Az az ő idejében élte fénykorát, ekkor születtek ma is híres, s kilencven százalékban felújítható, restaurálható állapotban megmaradt falfestményei, amelyek túlélték az elmúlt kétszázötven év viszontagságait: többségük az 1760-as években készült, az iglói Lieb Ferenc, az egri Woronieski János és a miskolci Fabriczy Ignác irányításával: ebből az időszakból ezek a legteljesebben fennmaradt világi falképegyütteseink.

 
A falfestmények jó része restaurálható

Utolsó tulajdonosai, a Coburgok 1928-ban adták el a birtokot az államnak. A két világháború közt csendőrség működött itt, fogdája az ötvenes években börtönné alakult át, később szolgálati lakásokat alakítottak ki a rokokó épületszárnyban. Egy uniós pályázatnak köszönhetően mód nyílt a rekonstrukcióra: eredeti szépségében állíthatták helyre az épületet, kikotorták, s őshonos halfajták betelepítésével újra élővé tették a mellette folyó Bódva-ágat, megtisztították a mocsaras árterület egy részét.

Elkezdődtek a múzeumpedagógiai programok: délutánonként a környékbeli iskolákból érkeznek ide zömmel hátrányos körülmények között élő gyerekek, akik ugyanúgy lekuporodnak egy-egy kép elé a kis párnájukra, szőnyegükre, mint teszik azt évek óta belga, angol, francia vagy épp német kortársaik az európai múzeumokban, hogy „testközelben” találkozzanak történelemmel, művészettel, színekkel, témákkal.

Különleges forma, különleges környezet
Különleges forma, különleges környezet

I!

Cím: 3780 Edelény, Borsodi út 7.
Nyitvatartási idő: tavaszi-nyári nyitva tartás (május 1-jétől): keddtől vasárnapig: 10–18, hétfő: szünnap


Belépőjegy árak: felnőtt: 1600 Ft, kedvezményes (diák és nyugdíjas): 800 Ft, csoportos: 700 Ft

Honlap: www.edelenyikastelysziget.hu

A cikk a Népszabadság TOP Titkok 2015 c., 100 különleges belföldi úti célt bemutató kiadványában jelent meg. A magazin  megvásárolható digitális formában a Dimag vagy Lapcentrum oldalakon vagy keresd az újságárusoknál!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.