Európa ínyenc fővárosa

Félúton Bécs és London, Nizza és Koppenhága között - az elzászi főváros Nyugat-Európa igazi középpontja, és erre büszke is.

Tate: a futurizmus

Hiába büszkélkedhet a brit főváros utolérhetetlen kulturális kínálattal, nyáron hagyományosan ritka a szenzációszámba menő kiállítás. Mintha a turistáknak meg kellene elégedniük a világ amúgy legjelentősebb kollekcióival rendelkező nagy múzeumok (British Museum, National Gallery stb.) alapgyűjteményeivel, illetve a Royal Academy of Arts híres Nyári Tárlatán bemutatott új terméssel, profi és amatőr művészek érdekes, de változó színvonalú alkotásaival. Az időszakos attrakciók sorából kiemelkedik a Tate Modernben szeptember 20-ig nyitva tartó Futurizmus- show.

A Loire mentén - a kastélyokon túl

Akármilyen gyönyörűek a kastélyok, az ember előbb-utóbb telítődik velük, másrészt a Loire mentén bőven akad más látnivaló is. Éppen ezért, a következőkben egy ilyen kiegészítő, kulturális körutat teszünk Tours körül.

A 20. századi Renoirról nyílt kiállítás Párizsban

A párizsi Grand Palais-ben látható kiállításon a a festő számos kevéssé ismert festménye, rajza és szobra is megtekinthető.

Zöldebb lenne az Eiffel-torony

A tervek szerint 2011-ben napelemeket szerelnek Párizs jelképére. A kollektorok a torony energiaszükségletének 0,4 százalékát tudják fedezni.

 

Három évre bezár a párizsi Picasso Múzeum

2012 februárjáig nem fogad látogatókat a párizsi Picasso Múzeum, ahol átfogó felújítási munkálatokat hajtanak végre. Az átalakítások után a múzeum több látogató befogadására lesz képes, és a fogyatékkal élők számára is kényelmesebb körülményeket biztosít majd. A zárva tartás ideje alatt nem adnak kölcsön műveket sem, így a festő több mint több ezer alkotása egy időre eltűnik a nyilvánosság szeme elől.

Bezárt és 2012 februárjáig nem is fogad látogatókat a párizsi Picasso Múzeum, ahol átfogó felújítási munkálatokat hajtanak végre. A múzeum tájékoztatása szerint a zárva tartás idejére nem adnak kölcsön műveket, így a mester több mint több ezer alkotása egy időre eltűnik a nyilvánosság szeme elől.

Az állami kézben lévő intézmény Párizs egyik legnagyobb turistaattrakciójának számít, évente mintegy félmillióan keresik fel. Az átalakítások után a múzeum több látogató befogadására lesz képes, és a fogyatékkal élők számára is kényelmesebb körülményeket biztosít majd.

A Marais negyedben álló intézménynek egy barokk épület ad otthont. A múzeum, amely 1985-ben nyitotta meg kapuit, legutóbb azért szerepelt a hírekben, mert júniusban innen lopták el Picasso egyik értékes vázlatfüzetét. A bűntettet sokan a megfelelő biztonsági rendszer hiányának számlájára írták.

A kiállítás alapanyagát több mint 200 festmény, 158 szobor és 1500 rajz adja. A művész özvegyének halála után, 1990-ben további 50 festmény és számos más mű került az egyedülálló gyűjteménybe.

 

 

Top cikkek