A bobók Párizsa

Manapság a Canal Saint-Martin partján laknak ők, a bohém burzsoák, a középosztály nem hivalkodóan gazdag, jellemzően fiatal képviselői.

Sztrájkolnak a legismertebb párizsi múzeumok

A kulturális minisztérium alá tartozó dolgozókat tömörítő összes szakszervezet sztrájkba lépett. Múlt héten zárva volt a Louvre, Versailles, de a Musée d’Orsay is: vasárnap úgy tűnt, hogy a sztrájk véget ér, most azonban inkább úgy látszik, hogy új lendületet kap.

A látvány luxusa Párizsban

Külön szakma épült a karácsonyi vásárokon történő csalások köré. A zsebtolvajok észrevétlenül lopják el az ajándékot vagy a pénzt, a tolongásban fel sem tűnik, ha valaki erősebben megrántja a táskánkat. Egyre több új technikával is találkozhatunk.

Jelentős fennakadások a párizsi repülőtereken

A havazás miatt pénteken is jelentősek voltak a fennakadások a párizsi repülőtereken. Az előző nap törölt járatok utasainak egy része a terminálokban várakozva töltötte az éjszakát.

Párizsban együnk úgy, mint a párizsiak!

Ha Párizsban járunk, semmiképpen ne mulasszuk el kipróbálni a valódi francia konyhát, és persze mindezt tegyük lehetőleg elérhető árakon. A választási lehetőségek végtelensége ugyan némileg sokkoló, miközben két csapdát kell elkerülnünk: a túlzottan turistahelyeket és a szemérmetlenül drágákat.

 

Zöldebb lenne az Eiffel-torony

A tervek szerint 2011-ben napelemeket szerelnek Párizs jelképére. A kollektorok a torony energiaszükségletének 0,4 százalékát tudják fedezni.

Zöldebb lesz az Eiffel-torony: Párizs egyik jelképére napelemeket szerelnek, hogy a torony saját maga állítsa elő a felhasznált energia egy részét. A világhírű építményt kezelő SETE társaság tervei szerint a torony 2011-ben kapna napkollektorokat a tetejére és a látogatók által is elérhető első emeletre - számolt be a 20 minutes című lap.

A cellák optimális időjárási körülmények között 26 kilowattórányi teljesítményt tudnának biztosítani, ez tíz háztartás fogyasztásának felel meg. Ez az energiamennyiség azonban még így is eltörpül a torony energiafelhasználásának egészét figyelembe véve.

A turistalátványosságot minden este 20 ezer égővel világítják ki, a napkollektorok révén a 324 méter magas torony energiaszükségletének 0,4 százalékát tudják fedezni.

Nemzeti ünnep tűzijátékkal az Eiffel-toronynál
Párizs, 2009. július 15. Tüzijáték fénye világítja meg az égboltot a párizsi Eiffel-torony felett 2009. július 14-én, a Bastille Napján. Franciaország nemzeti ünnepén kulturális eseményekkel, katonai díszszemlével és látványos tűzijátékokkal ünneplik a párizsi várbörtön bevételének 220. évfordulóját. A 322 méter magas Eiffel-torony, amely Párizs egyik jelképe, tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. A torony 120 éves, az 1889. évi világkiállításra épült. (MTI/AP/Thibault Camus)
Top cikkek