Afgán bombák egy párizsi luxusáruházban

Öt dinamitrudat helyeztek el afgán terroristák a párizsi Printemps áruházban.

Három évre bezár a párizsi Picasso Múzeum

2012 februárjáig nem fogad látogatókat a párizsi Picasso Múzeum, ahol átfogó felújítási munkálatokat hajtanak végre. Az átalakítások után a múzeum több látogató befogadására lesz képes, és a fogyatékkal élők számára is kényelmesebb körülményeket biztosít majd. A zárva tartás ideje alatt nem adnak kölcsön műveket sem, így a festő több mint több ezer alkotása egy időre eltűnik a nyilvánosság szeme elől.

Magyarország-Franciaország, "transeuropäische voyage"

Utazás autóval Magyarországról Franciaországba, sok megállóval. Részletek Linzből, Passauból, Regensburgból, Nürnbergből, Baden Badenből, és kicsivel több Heidelbergből valamint Strassburgból.

Zöldebb lenne az Eiffel-torony

A tervek szerint 2011-ben napelemeket szerelnek Párizs jelképére. A kollektorok a torony energiaszükségletének 0,4 százalékát tudják fedezni.

Párizsi metró: legendából közlekedési eszköz

Oh, a párizsi metró: az első, az utolsó, az Edith Piaf, az Yves Montand által megénekelt, melynek a szagát Casablancából sírja vissza "Ilsa".... A valóság prózaibb: a párizsi metró éppen olyan piszkos, büdös, zsúfolt, mint más világvárosok metrója.

 

A 20. századi Renoirról nyílt kiállítás Párizsban

A párizsi Grand Palais-ben látható kiállításon a a festő számos kevéssé ismert festménye, rajza és szobra is megtekinthető.

Auguste Renoir művészi pályafutásának második szakaszát mutatja be a Párizsban most megnyílt kiállítás, amelyen a festő számos kevéssé ismert festménye, rajza  és szobra is megtekinthető.

A Grand Palais-ben megrendezett tárlat a negyvenes éveire az impresszionizmustól a klasszikus stílus felé forduló mester dekoratívabb, hagyományosabb munkáit gyűjtötte össze. Renoir  életének ebben a szakaszában gyakorta ábrázolta családját - három  fiát és feleségét -, valamint barátait.

A tárlat egyik értékes  ritkasága az egyik fiáról készített mellszobor, egy magángyűjtő  tulajdona, amelyet a közönség korábban sohasem láthatott.

A kiállítás Renoir kortársaira gyakorolt hatását is vizsgálja Picasso, Matisse, Maillol és Bonnard képeinek felsorakoztatásával. A  Grand Palais egyik termét a művészről és környezetéről készült  fotóknak szentelték a rendezők.

A Renoir a 20. században című tárlat január 4-ig várja a  látogatókat Párizsban, majd tovább költözik a Los Angeles megyei  képzőművészeti múzeumba, ahol február 14. és május 9. között  látható.  Ezt követően a philadelphiai képzőművészeti múzeumban is  bemutatkozik, ott június 12-től szeptember 5-ig nézhetik meg az  érdeklődők az alkotásokat.

Top cikkek