Nehéz idők járnak a szállodákra

Az év első 11 hónapjában a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodák 59 százalékos szobakihasználtsággal működtek, a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Indulásra kész a világűr első bohóca

A kanadai Guy Laliberté bohócorrokkal készül a 35 milliárdos űrutazásra, de nem csak vidámságot csempészne az űrbe.

A cirkuszvezér visszatért a Földre

Guy Laliberté, a világhírű Cirque du Soleil vezetője turistaként töltött 11 napot a Nemzetközi űrállomáson, a Szojuz TMA-14 űrhajóval jött vissza.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

Elkészült a magyar űrhab

Jeffrey Williams amerikai űrhajós ma délelőtt sikerrel megkezdte, majd be is fejezte a FOCUS kísérletet a Nemzetközi Űrállomás Columbus moduljában.

 

2012-ben nyílik az első űrszálloda

Egy hároméjszakás kiruccanás - a jelenlegi előjegyzés árai szerint - hárommillió euróba kerül, de ebben benne van egy nyolchetes felkészítés is egy trópusi szigeten. A molekula kinézetű űrhotel a tervek szerint naponta tizenötször kerüli meg a Földet.

Már lehet szobát foglalni az első űrszállodában, amely a tervek szerint 2012-ben nyílik meg egy barcelonai vállalkozás vezetőinek szervezésében. A Galactic Suite (Galaktikus lakosztály) nevű szállodában az első időkben négy vendég és - személyzet gyanánt - két űrhajós tartózkodik majd. Egy hároméjszakás kiruccanás - a jelenlegi előjegyzés árai szerint - hárommillió euróba kerül, de ebben benne van egy nyolchetes felkészítés is egy trópusi szigeten - derül ki a De Telegraaf című holland lap hétfőn megjelent barcelonai tudósításából.

A vendégeket külön űrrakéta szállítja majd a 450 kilométeres magasságban épülő, molekula kinézetű űrhotelba, amely naponta tizenötször megkerüli a Földet. Az érdeklődők egyebek között a súlytalanságot élvezhetik a galaktikus lakosztályban, és részt vehetnek tudományos kísérletekben is.

Xavier Claramunt, a cég igazgatója, volt űrhajómérnök a cikk szerint elmondta, hogy a szállodát a fellendülő űrturizmus előfutárának tekintik. Szerinte már néhány évtizeden belül lehetségessé válhat, hogy az emberek úgy béreljenek űrszállodát, mint most bárhol máshol.

Korábban közölt számítások szerint jelenleg csak néhány ezren élnek a Földön, akik megengedhetik maguknak a tetemes költségeket.

Továbbra is homály fedi egyébként, hogy milyen befektetők állnak a mintegy 3 milliárd dolláros beruházás mögött. Egyébként eddig már 43-an foglaltak szobát a három év múlva nyíló űrszállodában.

Top cikkek