Turistakártya Gdanskban

Lengyelországban a hármas városban is van már Gdansk- Sopot-Gdynia Plus Kártya.

Bolgár Aranyhomok - nem csak nosztalgia

A bolgár tengerparton lehet mindenről megfeledkezve az aranyló homokon sütkérezni, de lehet utazgatni és váratlan kulturális és gasztronómiai tapasztalatokat szerezni. A nosztalgiautazóval előfordulhat, hogy megtalálja azt a helyet, ahol egykor szakszervezeti beutaltként időzött - négycsillagos szállodává alakítva.

Titkok, csodák, örömök Kecskeméten

Kőbe karcolt malomtábla a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely egyik bejárata előtti asztalon – régészeti leletek bizonysága szerint ilyeneken játszottak Árpád-kori eleink.

Homoszexuális kiállítás nyílik a Varsói Nemzeti Múzeumban

Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a múzeum, amely ezzel akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez.

Bohócot simogatni

A virágok városa. A festők városa. A szökőkutak városa. A szecesszió városa. Az utcaszobrok városa. Sokféleképpen nevezték már Kaposvárt, de talán – a sokszínű programkínálat miatt – egyszerűbb, ha azt mondjuk: a kirándulók városa.

 

Varsó: csúcsszintű múzeummal emlékeznek Chopinre

Fryderyk (Frédéric) Chopin születésének 200. évfordulóján csúcsszínvonalú múzeum átadásával tiszteleg legnagyobb zeneszerzője előtt Lengyelország.

A varsói Ostrogski-palotában lévő intézményben, a művész életét és munkásságát interaktívan, a XXI. századi technika segítségével mutatják be. A múzeumban található a Chopin-emlékek legnagyobb gyűjteménye. A több ezer kiállítási tárgy között ott van az a Pleyel zongora is, amelyen a művész a halála előtti utolsó években komponált. Négy emeleten mutatják be Chopin varsói gyermekkorát, franciaországi életét azután, hogy 1830-ban elhagyta Lengyelországot, külföldi útjait, amelyek során Berlinben, Drezdában és Lipcsében is megfordult, és életének utolsó éveit.

Az Ostrogski-palota
Az Ostrogski-palota

A látogatók élvezhetik a zeneszerző kedvenc virága, az ibolya illatát, hallgathatják a madárcsiripelést, amely nohant-i üdüléseit idézi fel George Sand francia írónővel. A legtöbb vitát az utolsó helyiség váltotta ki, amely a művész halálának szenteltek: egy nagy fekete tárlóban az 1849-ben Párizsban meghalt zeneszerző halotti maszkját is kiállították. A zeneszerző teste Párizsban nyugszik, szívét Krakkóban őrzik.

Chopin születésnapja nem pontosan tisztázott. A születési bizonyítványban és a keresztlevélben 1810. február 22. szerepel, de maga Chopin március elsejét adta meg születési dátumaként, és ma a legtöbb forrás ezt tartja valószínűnek. (MTI)

Top cikkek