Interaktív történelemóra Varsóban

Megilletődött csend helyett dübörgő zaj és félhomály fogadja a belépőt a varsói felkelés múzeumában, Varsó egyik legnépszerűbb és legújabb kiállításán.

Turistakártya Gdanskban

Lengyelországban a hármas városban is van már Gdansk- Sopot-Gdynia Plus Kártya.

Híd a semmibe

RastaNunu videosorozatának befejező része - legenda a sziklás partról és a nagymamáról.

Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

Földanya(g) ékességei

Általában egyetemek, múzeumok őrzik geológiai értékeinket, s nem egy környezet- és természetvédő szervezet. A váci Göncöl Alapítvány az utóbbira példa.

 

Homoszexuális kiállítás nyílik a Varsói Nemzeti Múzeumban

Ars Homo Erotica néven a művészetben szereplő homoerotikus motívumokat bemutató kiállítást tervez júniusra a múzeum, amely ezzel akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez.

Az intézmény ezzel akar hozzájárulni a homoszexuálisokkal szembeni előítéletek megdöntéséhez Lengyelországban. Pawel Leszkowicz, a kiállítás kurátora a Gazeta Wyborcza című lengyel napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a férfi aktot a homoszexuális művészet jelképének tekinti, éppúgy, ahogy a női aktot a heteroszexualitásénak.

Pawel Leszkowicz elmondta, a tárlattal a homoszexuális vágy szempontjából akarja bemutatni a művészettörténetet, egyszersmind megszabadítani az ilyen témájú művészetet az üldöztetéstől, a tabuktól és az utálattól.

Emlékeztetett arra, hogy a háború utáni kommunista Lengyelországban elterjedt a nézet, amely szerint a férfitest csúnya, a férfi nemi szervek ábrázolását pedig pornográfiaként tiltották. A kiállítók is kerülték eddig ezt a témát.

London, Madrid, Stockholm és Zürich után először tartják Közép-Kelet-Európában, Varsóban az EuroPride nevű európai meleg fesztivált júliusban. A nemzeti konzervatív politikusok már tiltakoztak mind a fesztivál, mind a kiállítás miatt, amely Lengyelország történetében a legnagyobb ilyen jellegű tárlat lesz.

 

Top cikkek