Interaktív történelemóra Varsóban

Megilletődött csend helyett dübörgő zaj és félhomály fogadja a belépőt a varsói felkelés múzeumában, Varsó egyik legnépszerűbb és legújabb kiállításán. A hátunk mögött repülőgép zúg, a hang egyre erősödik, majd ijedten húzzuk be nyakunkat, mert bombatámadás hangjait hallani. Ha felocsúdtunk, el is kezdhetjük felfedezni a kiállítás dokumentumait, amelyek a varsói felkelés 63 napjának történetét és előzményeit mutatják be.

A négy éve megnyílt interaktív kiállítás fő célja, hogy érdekessé tegye a lengyel történelem e szegletét a fiatalok számára, készítői pedig nem titkolják, hogy sokat merítettek a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum, illetve a budapesti Terror Háza ötleteiből.

A lengyel Armia Krajowa (AK, magyarul Honi Hadsereg) 1944. augusztus 1-jén, pontban délután öt órakor indította meg a felkelést a német megszálló csapatok ellen. A Vörös Hadsereg ekkor már a Visztula túlpartján, Varsó Praga városrészében táborozott, és a felkelők arra számítottak, segítségükkel kiűzhetik a németeket. A szovjet csapatok azonban nem keltek át a folyón, így a város egy-egy kisebb területét elfoglaló felkelő csapatokat fokozatosan felőrölte a német hadsereg. A lengyelek október 2-án tették le a fegyvert. A harcoknak a becslések szerint kétszázezer lengyel áldozata volt. Hitler az év végén porig romboltatta a várost, így a szovjet katonák egy szellemvárost szabadítottak fel.

A kiállítás a történelmi dokumentumok és a felkelés legfontosabb személyiségei mellett a mindennapi életet is igyekszik bemutatni. A bejárattól nem messze egy macskaköves utcarészletet alakítottak ki, ahol egy német bunkert is megnézhetnek a látogatók belülről. Itt láthatók a felkelők fehér-piros karszalagjai is, valamint egy működőképes nyomdagép, amellyel röplapokat nyomtattak.

A kiállítás talán leglátványosabb eleme egy B-24-es Liberator bombázógép mása. Ilyen repülőgépről dobott a brit légierő segélyszállítmányt (fegyvert, cigarettát, ételt) a lengyel felkelőknek. A gép mellett látható egy henger alakú, hosszúkás fémtároló is, amelyben a segélyeket ledobták. (A hozzájuk tartozó ejtőernyők selyméből készült blúzokat állítólag a háború után még sokáig hordták a lengyel nők.)

A varsói felkelés során nagy szerepe volt a város alatti csatornahálózatnak, melyen keresztül a felkelők az egymástól a németek által elzárt bázisaik közt mozoghattak, majd ezeken át menekültek a városból. A múzeum félemeletén felépített rövid csatornában kipróbálhatjuk, milyen érzés a szűk és alacsony "folyosókon" görnyedt háttal lépkedni. Könnyű elképzelni, mennyire nyomasztó volt órákon át gyalogolni a sötétben, miközben a felkelők - a múzeumlátogatókkal ellentétben - térdig szennyvízben gázoltak.

Láthatjuk a felkelők mindennapi tárgyait és az AK által használt fegyvereket is, a kinagyított fotókon pedig bepillanthatunk a harcosok életébe is. A korhű tárgyakkal berendezett moziteremben pedig három rövid dokumentumfilm fut, amelyet a felkelők készítettek a harc két hónapja során.

A kiállítás kijáratánál kivetítőn képek a háború előtti és utáni Varsót mutatják. A varsói óvárosban tett sétánk során óhatatlanul vissza-visszatérnek emlékezetünkbe a múzeumlátogatás végén látott képek, és egyre jobban tudjuk becsülni azt az akaraterőt, amellyel a lengyelek újjáépítették fővárosukat.

Info

Nyitva: mindennap 10-től 18 óráig, csütörtökön 20 óráig, kedden zárva. Belépőjegy: 4 zloty (kb. 280 forint) Honlap: www.1944.pl

Top cikkek