Világkörüli útra indulnak a Berlini fal dominókockái

A fal leomlásának 20. évfordulóján felállított, majd ledöntött dominók közül néhány hamarosan világ körüli útra indul. Izrael, Dél-Korea, Mexikó, Jemen, Ciprus és Kína is jelezte, hogy hogy kiállítaná a dominóköveket.

Focival jobban fogy a koncertjegy

Néhány utazási iroda kínálatában szerepelnek ugyan komolyzenei koncerteket is tartalmazó csomagok, de a legtöbb esetben nem fő attrakcióként: sokszor csak a Milánóban vagy Londonban meccset néző férjjel utazó feleségek vigaszdíja egy nagyszabású előadás, főként opera.

Berlin a világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül

A világ legnagyobb szabadtéri szilveszteri bulijára készül a német főváros: a Brandenburgi kapu környékére több mint egymillió embert várnak december 31-én.

Biciklivel Berlinben

Bár Berlin tömegközlekedési hálózata kitűnő, sokkal többet láthatunk a városból, ha biciklire ülünk. Ráadásul az autósok is odafigyelnek ránk.

Daisy után most Bob miatt fagyoskodik Németország

Németországban keddre megszűnt a havazás, de maradt a jég és a fagy. Meteorológusok szerint a Daisy névre keresztelt hóvihar elhagyta az országot, helyette azonban egy újabb hideghullám jön, amely Bob névre hallgat.

 

Essen, az újjáéledő Ruhr jelképe

A Ruhr-vidékről inkább a szén és acélipar juthat eszünkbe először, mintsem a kultúra vagy a pihenés. A német megapolis azonban hatalmas változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. Egyik városa, Essen pedig most be is bizonyíthatja, hogy divatos, modern hellyé vált, amely pihenésre és igényes szórakozásra egyaránt alkalmas: Isztambul és Pécs mellett ugyanis 2010-ben Európa Kulturális Fővárosa.

A Ruhr folyónak ez a vidéke már a kőkorszaktól lakott volt, azonban Essen képén az ipari forradalom hagyta rajta leginkább a nyomát. Ennek megfelelően ehhez kapcsolódik a legérdekesebb látnivaló is. A Zollverein ipari komplexum, „a világ legszebb szénbányája” 2001 óta a világörökség része. A XII. tárna Bauhausstílusban épült tornya a Ruhrvidék egyik jelképe lett, az utóbbi években pedig dizájnmúzeumként, kiállítóhelyként és koncertteremként éledt újjá. Az ipari területeket kijelölt kerékpárutakon járhatjuk be, és itt található a bányavidék történetét bemutató Ruhr Múzeum is. Természetesen ez a kulturális évad egyik legfontosabb helyszíne.

Egy ősi időktől lakott városnak persze régebbi emlékei is vannak: érdemes megnézni a XIII. században épült katedrálist és a kincstárat is. Az apátság egykori templomát körbeveszik a belváros épületei, ezért könnyű összetéveszteni a szomszédos templommal. Megéri azonban a rövid keresgélést, a nyugati szárny és a kripta ugyanis még korábbi, a kincstárat pedig majdhogynem eredeti gazdagságában láthatjuk, mert az évszázadok során csak nagyon kevés tárgy veszett el.

Érdekes a Villa Hügel is, a Krupp család székhelye. A Kruppok voltak Essen legnagyobb iparmágnásai. Volt olyan időszak, amikor a ház körül 650 főt foglalkoztattak.

Aki pedig romantikára és a természet közelségére vágyik, a Baldeney tó felé induljon. Fürödni ugyan nem lehet, de csónakázni vagy kajakozni tökéletes hely. A kulturális fővárosként töltött év rendezvényeinek is ez lesz az egyik helyszíne: május 20-án nyílik a Ruhr-atoll, a tó „művészszigete”, amelyet vízibiciklivel érhetnek el az érdeklődők.

Január végén nyitotta meg kapuit a felújított Folkwang Múzeum (a terveket a berlini NeuesMuesum felújítását tervező David Chipperfield készítette), amely állandó képzőművészeti kiállításai mellett márciustól a párizsi impresszionisták munkáit is bemutatja.

Megaeseményekben sem lesz hiány az idén a kulturális fővárosban: június 5-én, a dalok napjának záróakkordjaként 65 ezer énekes ad koncertet Gelsenkirchenben. Július 18-án pedig Csendélet címmel lezárják az A40-es autópályát, és egy 60 kilométer hoszszú vacsoraasztal kap itt helyet. Az étkeket természetesen performance-ok és hatalmas bulik kísérik majd.

Infó

Essenhez az Essen/Mülheim reptéren kívül három másik is közel van: a düsseldorfi nemzetközi repülőtér, a dortmundi, illetve a Münster-Osnabrück Az esseni tömegközlekedési társaság neve EVAG, és 3 metró-, 7 villamos- és 59 buszjáratot üzemeltet. 48 órán át érvényes turistajegy 19 euróért kapható, amellyel a kulturális évad legtöbb programjának helyszínét elérhetjük. Az egész régió ra kiterjedő, 48 órán át két fő számára érvényes jegy ára 48 euró A 2010-es esseni kulturális évad részletes programja: www.ruhr2010.de

Információk, szállás- és étteremajánlatok magyarul: essen.lap.hu Túrák és idegenvezetés a Zollverein-komplexumban:

www.zollverein.de

Az egykori vasgyárban még uszoda is létesült
Az egykori vasgyárban még uszoda is létesült
Top cikkek