Szlovákia olcsóbban csúszik

Hiányoznak a magyarok a szlovák síterepekről. Ezért akciókkal csábítanák vissza őket az éttermek és a szállásadók. Ami pedig a pályákat illeti: szomszédaink közül még mindig északon a legolcsóbb a téli sport.

Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

A Tátra a világ legkisebb óriáshegysége

Öt éve az erdeit gyufaszálakként ledöntő orkán nyomainak eltakarításáról szóltak a Magas-Tátrából érkező hírek. A világ legkisebb óriáshegységének tájsebei nehezen gyógyulnak, de a turistaközpontokat autópályával tették megközelíthetőbbé, új utakat vágtak, erdei sétányokat akadálymentesítettek, akvaparkokat építettek, korszerűsítették a sípályákat és a Csorba-tónál már ötcsillagos szállodában is lehet pihenni.

Ha valaki igazán extrém szállást keres Szlovákiában, annak a Lomnici-csúcson épült, és csak a drótkötélpályán közlekedő felvonóval megközelíthető panziót érdemes kipróbálni. Ott akár azt is érezheti az ember, hogy a világ tetején éjszakázik. Ha viszont csak kényeztetni akarja magát, akkor a Csorba-tó (Strbské Pleso) partján tavaly átadott ötcsillagos Kempinski ajánlott. Wellness, pontosabban a vízi attrakciók okán sparészlegét minden bizonnyal megirigyelték volna Szentiványiék, akik száz éve kezdtek itt fürdőház építésébe. A magashegyi település szimbólumára, a hetvenes években alpesi világkupára készült síugrósáncra, és magára a tóra remek panoráma nyílik az úszómedencét körülvevő baldachinos pihenőágyakból. A látványt pedig tavasztól a tornyában lévő jakuzziban fürdőzve lehet fokozni.

A Tátrai Nemzeti Park mára már a tolókocsihoz kötött embereknek is kínál programot: nyolc kerekes székkel is jelzett turistaútvonalon a Poprádi-tóhoz, a Nyugati-Tátrában a Bobroveci- és a Ticha-völgybe, valamint az erdei úton Zverovkánál a Rohácsi-völgyön keresztül a Tatliakmenedékházhoz. Ezekkel immár harminc kilométernyi erdei út az, amelyet kerekes székben is meg lehet tenni a legöregebb szlovákiai nemzeti parkban.

A téli időszakban persze a Magas-Tátra elsősorban a síelésről szól. A túrasízőket itt jelzett pályák várják, a legtöbb helyen – ha másként nem is, de legalább a pályák összekötésével – pályarendszereket bővítettek, és korszerűsítették a felvonókat is. A húzóliftek mellett az idei szezonban a Csorba-tónál – uniós támogatással – új, hatszemélyes ülőfelvonót helyeztek üzembe, ami által megszűnt a szlovákiai síelésre jellemző, kellemetlen sorbanállás.

A jobb szlovák pályákon a bérletár egyébkéntmegközelíti az osztrák vagy az olasz bérletek árát. Amin viszont spórolni lehet, az a kevesebb kilométer és a konyha: a pályáknál például három euróért már meleg ételt adnak, s lényegesen olcsóbb a sör, vagy bármely más „lesiklóvíz” is. Jó hír az is, hogy a síbérletek ára 10-15 százalékkal, és a szállással együtt, csomagban kínált szolgáltatásoké akár 30 százalékkal is olcsóbb, mint tavaly.

Az idei szezon újdonsága a decemberben megnyílt új autópálya is, amelyre Rózsahegy mellett lehet felhajtani, és amely Szepescsütörtökig visz. Autós hír továbbá, hogy a pályák, valamint a népszerű helyek környékén Ó-Tátrafüreden, Lomnicon, illetve a Csorba-tónál sem kell fizetni a síszezonban a parkolásért.

A Magas-Tátrában nem fakadnak hőforrások, ám ez mit sem zavarta az idegenforgalmi beruházókat abban, hogy akvaparkokat építsenek. A vizet itt melegítik, és ezzel remek kiegészítő programokat kínálnak Poprádon, Liptószentmiklóson vagy Alsó-Kubinyban. Akinek pedig ez sem elég, annak ott van kirándulási lehetőségként a világörökségi listára került Lőcse meg Bártfa, a poprádi Tátra Múzeum, néhány figyelemre méltó fatemplom, számtalan cseppkőbarlang, vagy a télen is látogatható a szepességi, illetve a késmárki vár. Az alig két Mátrányi Magas-Tátra valóban a világ legkisebb óriáshegysége, amelyet ha azt hittünk már ismerjük, érdemes újra felfedeznünk.

A Csorba-tónál főszezonban
A Csorba-tónál főszezonban A szerző felvétele
Top cikkek