Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát.

A művészetek svájci völgye

Akinek a svájci Alpokban két lecsúszás között kulturálódni van kedve, annak Valais kantonba kell utaznia. A dzsesszfesztiváljairól ismert Montreaux és Nyugat-Európa legmagasabb pontja, a Mont Blanc között félúton, az Alpok egyik gyéren lakott völgyében Martigny múzeumai erre jó alkalmat adnak.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Szlovákia olcsóbban csúszik

Hiányoznak a magyarok a szlovák síterepekről. Ezért akciókkal csábítanák vissza őket az éttermek és a szállásadók. Ami pedig a pályákat illeti: szomszédaink közül még mindig északon a legolcsóbb a téli sport.

Kedvező tendencia, hogy Szlovákia-szerte a síliftek korszerűsítésével rövidítik a sorban állási időt, s ahol erre lehetőség van, növelik a besízhető pályák hosszát is - például a pályarendszerek összekapcsolásával. Az idei szezon újdonsága egyebek közt az is, hogy egységesítette bérletrendszerét a Donovaly, a Csorba-tavi és a Nagy-Raca síközpontokat működtető Park Snow is. Mostantól ugyanaz a bérlet érvényes a Magas-Tátrában a Csorba-tó (Strbské Pleson), az Alacsony-Tátrában Donovaly, valamint a Beszkidekben a Nagy-Raca (Velká Raca) sípályáira.

A pályák népszerűsítésébe a szlovák vasút is beszállt. Aki egynapos síelésre vonattal indul ezekre a területekre, annak a ZSSK különjegyet ad, amely a síközpontok pénztáraiban a síbérlet átvételére szolgál. Ráadásul nem kell IC- és EC-pótjegyet váltani, a helyjegy és a fekvőjegy azonban teljes árú. A csomagban kínált szolgáltatásban benne van az oda-vissza vonatjegy, a síbérlet és a síbusztranszferek a síközpontokba. Ez utóbbiak menetrendjéről a www.parksnow.sk weboldal tájékoztat. Az autósok pedig előre válthatnak síbérleteket a www.eventim.hu és a www.ticketportal.hu oldalakon.

A Csorba-tónál a gyerekeknek idén a Milka funparkja, a K2 snowpark, jégbár, valamint snowtubing, snowrafting kínál szórakozást. Új, hatüléses, 45 kabinból álló felvonót is műszakba állítottak, amely óránként 1200 személyt képes szállítani 5 m/s sebességgel, s komfortot növel a modernizált hóágyúrendszer. A síbérletárak ezzel együtt csökkentek, a harminckét kilométer sípályát 18 eurós áron lehet használni.

Donovalyn a bobpálya, ingyenes korcsolyapálya, snowpark, Patty Ski Funpark a gyerekeknek, snowparagliding, snowtubing, snowrafting, Velká Racán pedig bobpálya és a snowpark nyújt szórakozást. Újdonság, hogy aki legalább ötnapos síbérletet vesz, annak az éjszaki sízésért - miként a szezonjegyeseknek - nem kell fizetnie. Friss a juniorbérlet, s a kedvezmény a 60 év feletti férfiaknak és az 55 év feletti nőknek, valamint az EURO<26, GO<26, ISIC és ITIC kártyákkal rendelkezőknek.

Mindhárom síközpontban találni kedvezményes szállásokat, hozzá egy-két euróért bobpályahasználatot is. Aki Donovalyn telel, annak érdemes Liptószentmiklóson az akvaparkot meglátogatni, a Park Snow csomagja belépő a Thermal Park Besenová és a Aquapark Tatralandia medencéibe és a Permon's Paradise wellnessrészébe is. Akinek vékonyabb a pénztárcája, annak az Alacsony-Tátra déli oldalán, Chopok közelében fekvő síközpont, Tále (nagy képünk) ajánlható.

A Breznó- és Besztercebánya irányából jól megközelíthető településen hat felvonóval, piros és kék nehézségű lesiklóval, illetve sífutópályával várják a (nyaranta golfcentrumáért ideutazó) turistákat. Januárban itt "magyar konyha napokat" is tartanak, s a magyar vendégek részére 20 százalék kedvezményt biztosítanak a hotel Golfban.

Info

Kapcsolat magyar nyelven: Lénárt Krisztina, tel.: +421-903-551-666, lenartova@tale.sk, www.tale.sk

További infó: http://www.skiline.cc, www.boardlife.sk, telefon: +421-48-4199-881.
e-mail: info@parksnow.sk,
szállásfoglalás: +421-48-4199-900,
illetve ajánlható a www.limba.sk is.

Top cikkek