Márton-nap: az újbor és a libasült ünnepe

November 11. dologtiltó nap: a munka helyett a vigasság ideje. Ehhez ajánlunk néhány programot a gazdag kínálatból, többfogásos lakomától a skanzenek programjáig.

Téli tájkép: Balaton

A tihanyi apátság naplementében, badacsonyi borozás, füredi bál, siófoki éjszaka, ejtőzés a földvári mólón – már alig várjuk, hogy újra átéljük a balatoni nyár varázsát. Addig is melegen ajánljuk a balatoni tél szépségét.

Dél-Alföld: Korai tavasz

Az ország legmelegebb régiójába a tavasz is hamarabb érkezik. Amikor az északi hegyekben még áll a hó, itt már nyílnak a virágok. Nem is csoda, hogy maskarások, hangos felvonulások, kacagás és móka űzi a zord telet a Dél-Alföldön.

Kampányszív: tippek Valentin-napra

Ha kell egy kis romantika, számos érzelmes program és helyszín közül választhatunk Valelntin-napon, bár február 14. elsősorban a virágkötő lobbi és Bálint gazda nagy napja.

Háromezer fesztivál csábít utazásra

A Fesztiválok Évének legnagyobb rendezvénysorozata természetesen a pécsi kulturális fővárosi évadja. Az ország számos pontján rendeznek azonban még fesztiválokat, összesen háromezernél is többet.

 

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

Miskolc a „kapuk” városa, hiszen van Győri, Csabai, Szentpéteri és Zsolcai kapuja. Ezek neve a várost egykor körülvevő települések felőli bevezető útszakaszt jelenti. Velük szemben a Sötét kapu Miskolc város piacterét határolta le a környező utcáktól. Piacteret most is létrehoznak a rendezvénysorozat idejére, ezúttal a Hősök terén, ahol egykori piacoló dinasztiákat idéznek meg a Miskolci Nemzeti Színház művészei. Lesznek kofák, kikiáltók, árusok és komédiások, a Pajtaszínházban pedig hamisítatlan vásári komédiákat varázsolnak az előadók. Az Erzsébet téren az 1900-as évek hangulatát idézik a jelmezbe öltözött statiszták, akárcsak a kor sanzonjai, kupléi és kabaréjelenetei. A színház utcájában az 1850–60-as évek vándorszínészeinek mai utódai adnak ízelítőt egykorvolt előadásokból, fellépésüket a csepűrágók segítik.

A Béke Art moziban Gasztronómia a filmművészetben című válogatást mutatnak be, a Club Miskolc fotókiállítást rendez a DVTK elmúlt 100 évéről, és vetítenek „kocsonyafilmeket” is. Mert kocsonyával lesz teli a belváros, hiszen jubileumhoz érkezett a rendezvény. Idén tizedszer tartják meg a Miskolci Kocsonyafesztivált, amely igazi turisztikai holt szezonban nyújt szórakozási lehetőséget az odalátogatóknak. A szervezők csak minősített szolgáltatók jelentkezését fogadják el, akik főznek kocsonyát halból, kakasból, birsalmából és egyesek hagyományos módon mangalicából. Az ételek kísérőjeként – borsodi specialitásként – idén is kínálják a tokaji aszúval erjesztett Korty sört, valamint a turistáknak a jó tájékozódást, mert a leggyorsabb lábúak sem érhetnek el minden programra, akkora lesz a kínálat.

Kavarog a tömeg a tavalyi fesztiválon
Kavarog a tömeg a tavalyi fesztiválon
Top cikkek