Hét hotelt ürítettek ki bombariadó miatt

Hét szállodát kellett kiüríteni szerdán Hajdúszoboszlón, miután valaki azzal fenyegetőzött, hogy "egy négycsillagos szállodában fog bomba fog robbanni".

Hipermodern kapszulaszobákkal várja vendégeit a kiotói design hotel

Hét óra alvás, egy óra tusolás, egy óra pihenés – a kiotói Hotel 9h rövid időre kínál szállást, ám luxus körülmények között. A maximum két négyzetméteres hálófülkéket kínáló kapszula-hotel nem újdonság Japánban: az első ilyen szálloda a hetvenes évek végén nyílt meg.

Unatkozni nem fogunk

Kevés kivételtől eltekintve lényegében ugyanazzal toborozzák a vendégeket a szállodák: pezsgős gálavacsorával, zenés műsorral, hajnalig tartó tánccal.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

Szállás és reggeli várja a turistákat a Cambridge-i Egyetemen

A patinás egyetem megnyitja kapuit az utazók előtt: mostantól akár már meg is szállhatnak a történelmi épületegyüttesben.

 

Európai lesz a szállodai csillag is

Európában egyelőre szinte minden szálláshely annyi csillagot vagy napraforgót visel, amennyit jónak lát, aminek következtében a csillagok száma a lehetségesnél jóval kevesebbet árul el arról, milyen színvonalú elhelyezésre és szolgáltatásokra számíthat a vendég.

A csillagviselés átalakítása és egységesítése azonban már megkezdődött: a HOTREC (Európai Szállodák és Éttermek Szövetsége) patronálásával elkészült az új rendszer, amely felsorolja, milyen minimális követelményeknek kell megfelelniük az egy-, a két-, a három-, a négy- és az ötcsillagos szállodáknak, illetve a napraforgókat vagy egyéb jeleket viselő panzióknak, kempingeknek, falusi és egyéb szálláshelyeknek.

Erről Niklai Ákos, a HOT-REC vezetőségének tagja, a Magyar Szállodaszövetség tiszteletbeli elnöke tájékoztatta a Népszabadságot. Elmondta még, hogy az egyes csillagbesorolásokhoz tartozó egységes követelményrendszert Németország és Ausztria már 2010 első napjaiban bevezette, további négy ország, köztük Magyarország még az idén alkalmazni fogja. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a hazai szállodák csak a Magyar Szállodaszövetséggel kötött szerződés szerint és csakis szakmai ellenőrzést követően tehetnek ki meghatározott számú csillagot a homlokzatukra.

ÍME NÉHÁNY KRITÉRIUM AZ ÚJAK KÖZÜL:

Már a legalacsonyabb besorolású, egycsillagos szállodában is minden szobához tartoznia kell – sok egyéb mellett – fürdőszobának vagy tusnak és WC-nek, valamint színes, távirányítós televíziónak.

Két csillagra az a szálloda pályázhat, amely megfelel az egycsillagos követelményeknek, s azokon felül büférendszerben szolgálja fel a reggelit, fürdőlepedőt és olvasólámpát is ad, fizetőeszközként bankkártyát is elfogad.

A háromcsillagos szállodában mindezeken felül kell lennie internet-hozzáférésnek, mosás- és vasalásszolgáltatásnak, minden szobában telefonnak, bőröndtartónak, tartalék takarónak és párnának, varró- és cipőtisztító készletnek, a fürdőszobában hajszárítónak.

Négy csillagot akkor viselhet a szálloda, ha mindezeken felül legalább napi 18 órán át működik a recepciója, ha lobbijában italt szolgálnak fel, ha a reggelit akár a szobában is szervírozzák, ha éttermében nemcsak menü van, hanem étlapról is lehet fogyasztani.

Öt csillagot csak olyan ház viselhet, amelynek recepciója éjjel-nappal működik, kapujában portás vagy olyan személy áll, aki átveszi az érkező vendég autóját. A szobában friss virág vagy más ajándék – „bekészítés” – fogadja a beköltözőt, a szobaszerviz nonstop rendelkezésre áll, és a vasalásra átadott ruhát egy órán belül visszahozzák.

Top cikkek