Új bevásárlócélpont: London

Soha nem gondoltuk volna: Londonban megéri a magyaroknak is vásárolni, kivált a műszaki cikkeket és a luxusárukat.

A bécsi Városháza tere - vásárral és nélküle

A bécsi Városháza előtti tér ritkán látható sátrak vagy standok nélkül. Nyáron a zenei filmek iránt érdeklődők töltik meg a széksorokat, januárban a téli sport kedvelői a kanyargó jégpályákat. Alig bontották le a Roncalli cirkusz hatalmas sátrát, már készülnek a karácsonyi vásárra.

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Ünnepi műsorral készül a Gödöllői kastély a karácsonyra: az adventi készülődés során bábszínház, koncertek, színházi előadások, opera és kosztümös tárlatvezetések várják a látogatókat.

Megéri Londonban vásárolni

A 2007-ben még a világ második legdrágább városának számító London idén a huszadik helyre esett vissza a PriceRunner árösszehasonlító listáján, mivel az üzletek komoly árcsökkentésekre kényszerültek a vásárlók visszaszerzése érdekében.

Végső búcsút vettek a londoni kikiáltótól

Peter Moore több mint három évtizeden át rótta a brit főváros utcáit és a középkori hagyományokat folytatva fennhangon hirdette ki a nyilvános közleményeket. A nagy múltú szakma ma is él, számos brit városban alkalmaznak kikiáltókat, akik ma már leginkább turistalátványosságnak számítanak.

 

Téli mulatságok Londonban

Az általában enyhe időjárás ellenére is ragaszkodnak a britek a műjégpályákhoz és a forralt borhoz.

Ugyan e sorok írásakor még ragyogóan süt a nap Londonban, ám november közepén nyitnak az ünnepi műjégpályák. Az immár "klasszikusnak" számító helyszínekhez, mint amilyen a Természettudományi Múzeum, vagy a Somerset House, a városképet legalább annyira meghatározó, új intézmények csatlakoznak. Hogy a kelet-londoniak se maradjanak ki a buliból, Európa legnagyobb irodaház-együttese, a Canary Wharf is kialakítja jégparadicsomát.

Egy londoni Mikulás-iskola hallgatói készülnek a téli bevetésre
Egy londoni Mikulás-iskola hallgatói készülnek a téli bevetésre

Varázslatosabb környezetben, mint a nyugat-londoni Hampton Court-palota parkjában, aligha lehetne élvezni a tél örömeit. VIII. Henrik festői otthona előtt a 900 négyzetméteres terepen egyszerre kétszázötven műkorcsolyázót fogadnak egy-egy órára, reggel 10-től este 10 óráig. A szórakozást nem adják ingyen Hampton Courtban, ugyanúgy, mint a legtöbb helyen 11,50 fontot (3400 forintot) perkálnak le a felnőttek és 8 fontot a 17 éven aluliak. Így van ez egy másik történelmi környezetben is, a Towernél, ahol a várárokban rakják le a műjeget.

A már gyakorlott korcsolyázók számára a legvonzóbb perspektíva a piacra most bejelentkező Wembley-stadion, mely december 11. és 2010. január 3. között fogadja az érdeklődőket. A korizók itt a híres gyepet körülvevő 360 méter hosszú szakaszon, egyben a szigetország leghoszszabb pályáján száguldhatnak, futhatnak, vagy csupán araszolhatnak előre. Utóbbiak dolgát a lassúbb gyereksáv segíti.

Az angol szójátékkal ICExperience-nek, Jégélménynek nevezett program jegyárai 9 fontnál kezdődnek a gyerekek számára (ennyiért csak a szigorúan vett korcsolyázás dukál) és 30 fontnál végződnek, ha valaki a Wembleytől joggal elvárható futballkalandot, játékokat és egyéb mókákat is kipróbálja.

A korcsolyapálya vonzereje eltörpülhet a világ nagy stadionjai közé tartozó Wembley lehetőségei mellett, a november 21. és a jövő év január 3. között nyitva tartó Téli Csodavilág (Winter Wonderland) azonban más mulatságokat is kínál a királyi parkok egyik legnagyobbikában, a Hyde Parkban. Ennek a karácsonyi programnak nincs egységes belépti díja, minden egyes attrakcióért külön kell fizetni, de bizonyos kedvezményekkel csökkenthetők a költségek.

A különféle hullámvasutak, dodzsemek mellett az említést érdemlő érdekességek közé tartozik az Óriáskerék, a Zippo Cirkusz és a hagyományos német karácsonyi vásár. Az elmúlt két év tapasztalata alapján úgy tűnik, a Csodavilág hangulata sötétedés után, kellemes-kényelmes sétával összekötve ingyen is élvezhető.

A szigetországban nincs igazi hagyománya a kelet- közép-európai jellegű karácsonyi piacoknak, de minden évben újabb vásárok nyílnak meg már november közepétől kezdve. Az év utolsó másfél hónapjában Londonba utazók a kelet-londoni, nemrégiben felújított Old Spitalfieldsen, az egykori Smithfield-húspiacon, illetve a turisták által amúgy is felkapott Camdenben, Covent Gardenben és a Portobello Roadon is kiélhetik karácsonyi étel- és italszenvedélyüket, belekóstolva az ünnepi specialitásokba.

Top cikkek