Új bevásárlócélpont: London

A font drámai gyengülése jó hír a magyaroknak. Soha nem gondoltuk volna, de ma már igaz: még a szigetországban is megéri vásárolni, kivált a műszaki cikkeket és a luxusárukat.

A font gyengülése miatt igen vonzó bevásárló-célország lett az Egyesült Királyság, noha ezt a légitársaságok még nem érzik, és a repülőjegyek árában sem mutatkozik meg az árfolyamváltozás. Pontosabban, a reptéri illetékek pár száz forinttal most ugye kevesebbe kerülnek, de a díjtételek maradtak az eredeti áron. - Egyelőre nem látjuk a londoni járataink iránt megugró érdeklődést a foglalási rendszerekben, de mivel csak pár napja ilyen az árfolyam, ez természetes. Ráadásul a mostani időszakban egyébként is nagyon sokan utaznak a járatainkon - mondta kérdésünkre Kázmér Natasa, a WizzAir kommunikációs igazgatója. Hozzátette azonban, hogy ha a font ilyen gyenge marad az euróval és a forinttal szemben, akkor forgalomnövekedés várható.

Míg akár három hónapja is igaz volt, hogy Anglia nekünk, magyaroknak még a leárazások idején is drága, ez már a múlté. Igaz, rutinos utazók, akik olykor egy Sainsbury vagy Tesco áruházba is betértek, tapasztalhatták: az élelmiszerárak már jó ideje hasonlóak a hazaiakhoz, sokszor a kinti áruházakban olcsóbban lehetett elintézni egy nagybevásárlást, mint itthon. Mára azonban a műszaki cikkek, a luxustermékek és bizonyos szolgáltatások is olcsóbbak lettek. Itt van például a benzin. Egy liter jelenleg 84 pennybe kerül, ami az MNB árfolyammal számolva 230 forintba kerül, tehát ugyanannyiba, mint egy átlagos magyar kútnál. Csak összehasonlításul: tavaly novemberben 1 font 40 penny volt a literje, ami az akkori 330 forintos árfolyamon 462 magyar forint volt. S ennél még olcsóbb is lehet minden, ha nem fontot veszünk itthon, s azt visszük ki, vagy nem a bankkártyánkkal fizetünk, hanem a ma 265 forint körül mozgó eurót markoljuk fel, s kint egy az egyben váltjuk be. Máris minden egyes fonton spóroltunk további kilenc forintot.

Tekintve, hogy a Ryanair fapados járatára Glasgowba tegnap hétezer forintért sikerült foglalnunk egy oda-vissza repülőjegyet, a bevásárlás még akkor is megéri, ha csak saját céljainkra veszünk. Például laptopot, amelyen akár százezer forintot spórolhatunk, vagy a luxusnak számító Burberry kabátot, amelyen ennek a dupláját is foghatjuk. Ha feladott poggyászt is viszünk magunkkal (extra pénzért), akkor azt dugig tömhetjük francia sajtokkal és más különleges élelmiszerekkel. Olyanokkal, amelyeket itthon aranyárban mérnek. De ha csak a ma divatosnak számító iPod nanolejátszóra hajtunk, azt tizenötezer forinttal olcsóbban vehetjük meg kint, s mivel EU-n belül maradunk, akár az ismerőseinknek is hozhatunk belőle vámmentesen. Bár elvileg el is adhatja ezeket a leleményes turista, a kéz alatti értékesítésről azért tudni kell: ez már adóköteles tevékenység. Mindennek tetejébe pedig még nem említettük azt, hogy kint már javában tartanak az óriási leárazások, aki tehát vásárolni akar, legjobb, ha összeköti egy kirándulással.

Kínálatukból ítélve az utazási irodák egyelőre nem startoltak rá az euróárban mért fonton felbuzdulva esetleg londoni nagybevásárlást tervezőkre. Az egyik gyűjtőportálon karácsony előtt még hirdettek négynapos, kulturális programokkal összekötött bevásárlást a brit fővárosba, 76 ezer forintért, repülőjeggyel, háromcsillagos szállóban, reggelivel, most azonban az utazásszervezők úgy tudják, egyik partnerük sem szervez hasonlót. Nem is nagyon akadt eddig érdeklődő, aki kifejezetten a boltokat akarta volna járni - az utasok közül ebben az időszakban a legtöbben a szentestét vagy a szilvesztert töltik Londonban, és mulatnak, várost néznek.

Ettől függetlenül persze a legtöbb irodában segítenek a repülőjegy- és szállásfoglalásban, ha valaki január elején kiruccanna egy hosszú hétvégére a Temze parti fővárosba. Az egyik utazási irodánál azt mondták: náluk a legolcsóbb háromcsillagos szálloda, ami akár taxival, akár tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető a belvárosból, az 12 ezer forintba kerül fejenként egy éjszakára, a fapados repülőjegyek ára 25-40 ezer forint a január 9-i és 16-i hétvégére, az új év másnapján induló menetrend szerinti járatra pedig 77 ezerért lehet feljutni. A transzfer egy útra tízezer forintba kerül.

Egy másik cégnél 50-60 ezer forintért ajánlottak repülőjegyet illetékkel, és egy a Hyde Parktól, illetve az Oxford Streettől nem messze található háromcsillagos hotelt, ahol 30, illetve 45 ezer forint két éjszaka január második vagy harmadik hétvégéjén. Egy négycsillagos szállodában ugyanez körülbelül 55 ezer forintba kerül, reggeli nélkül.

Akinek nem sürgős, várhat január végéig: akkor akár ketten is megúszhatják a kirándulást 83 ezer forintból. Ebből kijön a turistaosztályra szóló repülőjegy és a kétcsillagos szállás reggelivel három éjszakára.

Lesz hely a magyaroknak

Ami jó a magyar turistáknak, fájdalom a briteknek - és így a magyar turizmusnak is. Tavaly a font-euró átváltási ráta 1,4 volt, most durván 1. Így minden britnek 40 százalékkal kerül többe a külföldi utazás. Sokan tehát meg sem veszik a repülőjegyüket, ami viszont jó nekünk: a gépeket kevésbé töltik meg az angolok, így hosszú távon mi olcsóbb díjtételekkel utazhatunk.

Hasznos tippek a bevásárlótúrához

1. Eurót érdemes kivinni és ott átváltani.

2. Euróalapú bankkártyával érdemes fizetni.

3. Mindenhol találni óriási akciókat.

4. Akár egy napra is ki lehet menni, ez esetben még szállásra sem kell költeni. A Malév és a WizzAir is indít bizonyos napokon reggeli és esti járatokat.

Ütős árengedmény az Oxfort Streeten. Repülhetünk spórolni
Ütős árengedmény az Oxfort Streeten. Repülhetünk spórolni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.