Szomszédolás havon

Az igazi üzemkezdet még várat magára. Ausztriában. A mindig korán ébredő Alrberg is csak november 27-i kezdést ígér, míg a többség inkább december első felében reménykedik.

Szlovákia olcsóbban csúszik

Hiányoznak a magyarok a szlovák síterepekről. Ezért akciókkal csábítanák vissza őket az éttermek és a szállásadók. Ami pedig a pályákat illeti: szomszédaink közül még mindig északon a legolcsóbb a téli sport.

Alsó-Ausztria: műemlékek, síterepek

Ideális helyszín lehet a téli üdülésre a magyar családok számára Alsó-Ausztria. A gyerekekkel utazóknak fontos szempont, hogy közel van, és senkinek sem kell lemondania kedvenc időtöltéséről: az izgalmas sípályák, wellness-szállodák és a karácsonyi vásárok is mind találhatók itt.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát. Ha az előbbinél maradunk, spórolunk a kilométereken és az utazásra szánt időn. Viszont szembesülünk azzal a ténnyel is, hogy csak középhegységeink vannak: a pálya nem elég hosszú, nem elég meredek, s a hóbiztosságra csak a hóágyúzott területeken építhetünk.

Aki a hosszabb utat választja, az az országhatárhoz való helyzete szerint dönt. A nyugati végekről az osztrák síterepek felé indulnak. Szombathely vagy Sopron környékéről például 50-70 kilométerre már kiváló pályák fogadnak. Mönichwald a vasi megyeszékhelyhez legközelebbi osztrák sípálya, a napijegy itt mindössze 16 euró. Alsó szakasza kedvező a kezdő síelőknek, a többi részén pedig könnyebb, nehezebb szakaszok váltakoznak.

Stájerország egyik legszebb vidékén, a "Waldheimat"-ban 23,5 euróért síelhetünk 350 kilométerre Pesttől. Aki nem szereti a tömeget, s beéri a rövidebb pályahosszal, annak ez kiváló hely. A semmeringi hágó végében már ezer méter szintkülönbségű síterületen hóágyúzott, szépen karbantartott pályák fogadják a sízőket. A kegytemplomáról híres Mariazell pedig a sízők körében is népszerű.

Tizenkét kilométeres pályarendszerének használata napi 27 euró. Itt nemrég felújították a kabinos felvonót is, a hegytetőn napozóteraszos hegyi vendéglők várják a vendégeket, s egy kilátótorony, nagyszerű panorámával a közeli Gemeindealpe-Mitterbach síterepre, az Erlaufsee-re, illetve az Ötscher csúcsára. Itt található Steiermark tartomány egyik legjobb kiépített szánkópályája is.

Magyarország középső vagy északi területeiről azonban egyértelműen Szlovákia a célirány. A közép-szlovákiai Gömör-szepesi-érchegységben, Budapesttől kétszáz kilométernél közelebb, számtalan jó pálya található. A Rimaszombattól 25 km-re fekvő Klenovec közelében lévő síterep például éppen olyan magas, mint a Kékes. Ám a napijegy itt csak töredéke a hazai áraknak, s mindezért hat kilométeren változatos, jól karbantartott, hóbiztos sípályákat használhatunk a hétvégeken.

Aki Krivánnál korábban Hrinova (Herencsvölgy) felé vette az irányt, az többnyire Kokava, Látky, illetve Polana sípályáit célozta meg. Kokava-Linián kitüntetett vendégszeretettel várják a magyar kirándulókat - a teljes személyzet magyar, vagy beszél magyarul. Elsősorban kezdőknek és kisgyerekes családoknak ajánlhatóak ezek az enyhe lejtésű lesiklópályák, amelyek környékén turistaszálló és komfortos hétvégi házak kínálnak szállást.

Látky vonzerejét növeli, hogy évtizedes szünet után végre befejezték a wellnesshotel építését, Polana legnagyobb előnye pedig továbbra is az, hogy közelsége ellenére itt már 1320 méter magasról indulhatunk a lejtőn. Ettől is közelebbi pálya Kosutka. A Salgótarjántól mindössze hatvan kilométerre lévő hely az olcsó sízést keresőknek kínál lehetőséget, megadva a dinamikusabb sízés lehetőségét is.

Aki viszont szereti a sízést kirándulással összekötni, annak a Pesttől alig 150 kilométerre lévő Selmecbánya a megfelelő célpont. A "Salamandra Ski Centrum" plexis felvonókkal fölszerelt, a pálya környékén van bőven szállás, a világörökségi listás város pedig több napra való látnivalóval szolgál.

A szlovákiai Tale könnyen elérhető Magyarországról
Top cikkek