Síkirándulás egy nap alatt

Korai indulással már nyitáskor a pályán lehetünk, akár külföldön is. A dilemma csak az, hogy itthon vagy az országhatárt átlépve keressünk alkalmas pályát.

Alsó-Ausztria: műemlékek, síterepek

Ideális helyszín lehet a téli üdülésre a magyar családok számára Alsó-Ausztria. A gyerekekkel utazóknak fontos szempont, hogy közel van, és senkinek sem kell lemondania kedvenc időtöltéséről: az izgalmas sípályák, wellness-szállodák és a karácsonyi vásárok is mind találhatók itt.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Szomszédolás havon

Az igazi üzemkezdet még várat magára. Ausztriában. A mindig korán ébredő Alrberg is csak november 27-i kezdést ígér, míg a többség inkább december első felében reménykedik.

A Göstlingnél emelkedő Hochkar, ahova Budapestről akár egynapos síelésért is érdemes kilátogatni - Alsó-Ausztria legmagasabban kiépített és leghóbiztosabb sícentruma. A pályák kiválóak, a felvonók keresztül-kasul hálózzák be a meredek lejtőket, amelyeket igazán csak a szeszélyes időjárás okán nem ajánljuk szívből kezdőknek. Csak néhány kilométerre innen viszont szelídebb terep- és időjárási viszonyokra számíthatunk Lackenhofban.

Az Ötscher lejtői Budapesttől négy óra autózással elérhetők, a barátságos, régi favágófalucska ma nem véletlenül számít a tartomány egyik legkedveltebb téli üdülőhelyének. Az alacsonyabban fekvő pályákra bátran merészkedhetnek kezdők is, míg a kihívásokat kedvelőket az Ötscher csúcsáról leszakadó kanyargós meredek pálya teszi próbára.

Ha Salzburg felé vesszük utunkat, a több ismert síterep mellett talán egy új tipp a Wolfgangsee-közeli Postalm. A barátságos, 1200 méteres magasságban fekvő síterep igazi gyermekparadicsom, játékokkal. Varázsszőnyeggel és segítőkész oktatókkal mindent biztosít, ami az apróságok szórakoztatásához kell. Eközben a szülőknek sem kell unatkozniuk, hiszen akár szemmel is tarthatják a hegyi játszótéren szórakozó családtagjaikat, miközben a fennsíkot karéjszerűen övező lejtőkön szántják a havat.

A Salzburgtól délre eső síterepek között a leghóbiztosabbak közé tartozik Obertauern. Egy kráterszerű völgyben rejtőzik a közel száz kilométernyi pálya, amelyet a felvonók sugárirányban hálóznak be, gondoskodva arról, hogy bátran keresztül-kasul csúszkálhassunk az igazán változatos, inkább kemény, mintsem lankás terepen. Itt kimerészkedhetünk akár a pályán kívülre is, természetesen betartva az erre vonatkozó szabályokat, mivel a síterep az erdőhatár fölött fekszik.

A korai havazásra szintén gyorsan reagáló, Magyarországtól ugyancsak elérhető közelségű Kitzbühel ínyenceknek való terep. A falusias és a nagyvilági hangulatot sajátosan ötvöző, csillogó, csilingelő kisváros meseházaival, kifinomult vendéglőivel még hóhiány esetén is megszelídíti a mozgásra ť ť éhes sportolókat.

Persze a legjobb a fehér takarón napközben lefárasztott lábakkal végigsétálni a tiroli utcákon, esetleg felkéredzkedni egy lovas szánra, betérni egy kocsmába. Ami a pályákat illeti, a Hahnenkamm a világkupafutamokról ismerős sokak számára, ami viszont talán nem köztudott, földi ember is képes lejutni ezen a lejtőn.

A sícentrum leghosszabb lejtője egyébként a Pengelstein Süd, mely 6,8 km-ével és több mint 1000 méter szintkülönbségével igazi kihívás mindenki számára. A freeride kedvelőinek sem kell csalódniuk, ők 18 kilométernyi mélyhavas lejtőn hódolhatnak szenvedélyüknek.

Nyugat felé haladva, Innsbruck után, három kis falucska, Serfaus, Fiss és Ladis összefogásának köszönhető az a síterep, amelynek síliftjei óránként 7000 sportolót képesek szállítani 2800 méter magasságba. A lifteken kívül 15 "varázsszőnyeg" segíti a kezdőket, hogy minél közelebb kerüljenek az öszszesen mintegy 185 kilométernyi pálya meghódításához.

A nyugati szélen az osztrák Alpok talán legszebb része az Alrberg és az idetartozó Lech 1450 méter magasságban, ahol sokszor még május közepén is dübörögnek a felvonók. Az öt esztendővel ezelőtt Európa legszebb falujának választott település arlbergi sícirkusz szerves része. 272 kilométer a gondozott pályaszakasz, és 180 kilométernyi a mélyhavas terep, ahol szabad a vásár. Itt lehet Ausztriában egyedül helikopteres sízésre befizetni, ára mintegy 300 euró, amely egy szakképzett hegyi vezető által kísért lesiklást fedez.

Végül egy hír, az idei szezonban a többi osztrák tartományhoz hasonlóan Tirol is kiadta közös bérletét, amely összesen 77 síterep 923 felvonójára, összesen 3106 kilométernyi pályára érvényes.

Egy felnőttszezonbérletért 590 eurót, egy hasonló gyermekbérletért pedig 295 eurót kérnek. Egy átlagos felnőttnapijeggyel számolva (kb. 35-40 euró) körülbelül 15-18 síelés alatt megtérülhet a szezonbérlet ára. A drágább, 45 euróhoz közeli napijegyekkel sajnos nem lehet spórolni, ugyanis néhány felkapott és drágább tiroli síterepen, köztük Söldenben, Iscghlben vagy az Arlberg régióban, a bérlet nem érvényes.

Lejtőre éhezők. Egyelőre várakozásra kárhoztatva
Top cikkek