699,746 méterrel a Balti-tenger fölött

Nem sokan lehetnek olyanok, akik valaha is tudták, hogy éppen hány milliméterrel tartózkodnak a Balti-tenger szintje fölött. De ha bárkinek hiányzik ez az élmény, utazzon Dobogókőre.

A művészetek svájci völgye

Akinek a svájci Alpokban két lecsúszás között kulturálódni van kedve, annak Valais kantonba kell utaznia. A dzsesszfesztiváljairól ismert Montreaux és Nyugat-Európa legmagasabb pontja, a Mont Blanc között félúton, az Alpok egyik gyéren lakott völgyében Martigny múzeumai erre jó alkalmat adnak.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Olasz ízek: luxus és pálmafák

Olaszországban mindenki megtalálja ízlésének, habitusának és persze sporttudásának is legjobban megfelelő síterepet. Akinek fontos az osztrákos fegyelem, a precíz szolgáltatás, az válassza Dél-Tirolt. Tökéletes pályák, tökéletes kiszolgálás, ám cserébe kevesebb olasz lágyság, kedves lezserség.

Persze itt is embere válogatja, de tény, Val Gardenában vagy a Kronplatzon általában hiába keressük a mediterrán hangulatot, amelyet például Bormio nem kevésbé magas havasaiban bőven osztogatnak.Val Gardena kifogástalan pályáival a Dolomitok egyik legkedveltebb gyöngyszeme.

A Dolomiti Superski bérlettel a környékbeli terepek, így Kronplatz mellett Cortina d'Ampezzo mesés pályái is meghódíthatók, és a Sella Ronda, azaz a "körsízés" világon egyedülálló élménye is elérhető. A Sella Ronda négy sícentrumot, a Val di Fassát, az Arabbát, Alta Badiát és a Val Gardenát köti össze, 4-5 órát lehet itt úgy síelni, hogy egyszer sem kerülünk ugyanarra a nyomvonalra. A Dolomiti Superski bérletrendszer összesen 1220 km hosszú sípályát, 450 felvonót, ülő- és húzóliftet foglal magában, 12 völgyet, 45 különböző terepet kötve össze.

Ha valaki a luxust a síélményével szeretné ötvözni, akkor irány Cortina d'Ampezzo, amely téli olimpia helyszíne volt 1956-ban, és ahogy azelőtt, azóta is a gazdagok és a hírességek kedvelt találkozóhelye. Pályarendszere 110 kilométeres, gyakorlatilag nyolc síterületből áll. A Cortina körüli sípályák kezdők számára kicsit nehezek, inkább középhaladóknak és haladóknak valók.

Ha minden ízében olasz kikapcsolódást keresünk, akkor Bormio lehet a jó választás, ahol a kulináris örömök, a már rómaiak és etruszkok által is élvezett termálforrások, a hangulatos óvárosi barangolások, a városra szinte lezuhanó pályák kivételes élményt nyújtanak. A környék adottságait már most lehet élvezni, hiszen a Bormio-közeli Stelvio-gleccseren már több mint 2 méter magas új hó várja a megszállottakat.

Ha nem is most, de tél közepén ki lehet próbálni az olasz csizma déli síterepeit is. Az Appenninek nyúlványán Gambarie, a kalábriai hegyvidék egyik gyöngyszeme kínál erre lehetőséget, amely a Messinai-szorostól alig 17 kilométerre található. Szubtrópusi környezet a parton, a hegyre vezető út elején kaktuszok, citrusok, hogy azután alig fél óra utazással elérjük a tél örömeit. Hasonló élményekben lehet része azon szerencséseknek, akik eljutnak az Etna lejtőire, és ami még meglepőbb, Palermo közelében, a Pianno Batteglián sem kizárt a sportolásra alkalmas hó a hideg téli napokon.

Top cikkek