699,746 méterrel a Balti-tenger fölött

Nem sokan lehetnek olyanok, akik valaha is tudták, hogy éppen hány milliméterrel tartózkodnak a Balti-tenger szintje fölött. De ha bárkinek hiányzik ez az élmény, utazzon Dobogókőre.

A művészetek svájci völgye

Akinek a svájci Alpokban két lecsúszás között kulturálódni van kedve, annak Valais kantonba kell utaznia. A dzsesszfesztiváljairól ismert Montreaux és Nyugat-Európa legmagasabb pontja, a Mont Blanc között félúton, az Alpok egyik gyéren lakott völgyében Martigny múzeumai erre jó alkalmat adnak.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Montenegró, a titkos síparadicsom

Ha megelégelte a zsúfolt és drága európai síközpontokat, nézzen valamivel délebbre, egészen pontosan Montenegróra. A balkáni ország a síelők legújabb kedvence: a széles pályákat és a vastag, jó minőségű havat majdhogynem háborítatlanul élvezhetjük. Ami pedig a gazdasági válság idején még fontosabb: mindezt az Alpok síparadicsomaihoz képest sokkal alacsonyabb árakon tehetjük. MELLÉKLET

Montenegró számtalan felfedezésre váró kincset rejteget a síelők számára. Az egyik ilyen például a Bjelasica-hegységben található, Jezerinében. A síparadicsom Kolasin városa mellett fekszik, másfél óra autóútra a fővárostól, Podgoricától. A legmagasabb csúcs, a Crna Glava (Feketefej) ugyan csak 2139 méter, a táj különleges szépsége és a kevés látogató miatt azonban különleges élményt nyújt itt a síelés.

Aki meredekebb lejtőkre és nagyobb izgalmakra vágyik, az inkább Zabljakot válassza. A Durmitor-hegységben található központban négy sílift működik, amelyeknél szintén nem kell sorban állni. A táj itt is lélegzetelállító: a Tara folyó itt vájta ki Európa leghosszabb kanyonját, húsz hegycsúcs is kétezer méter fölé magasodik, a völgyekben és a medencékben pedig 18 apró tó bújik meg.

Montenegróban azonban nem csupán síelni lehet. Az aprócska állam változatos természeti szépségekkel kápráztatja el az odautazókat. Ha pedig nem esett elég hó, vagy vége a síszezonnak, akkor is számtalan lehetőséget találunk itt az aktív pihenésre: hegyikerékpározás és vadvízi evezés is várja azokat, akik az adrenalinszintjüket emelnék szabadidejükben. Két óra autózásra a hegyektől pálmafákkal szegélyezett homokos tengerpart és friss halételeket kínáló éttermek várják a pihenni vágyókat.

Top cikkek