699,746 méterrel a Balti-tenger fölött

Nem sokan lehetnek olyanok, akik valaha is tudták, hogy éppen hány milliméterrel tartózkodnak a Balti-tenger szintje fölött. De ha bárkinek hiányzik ez az élmény, utazzon Dobogókőre.

Nem síelnek az osztrák iskolások

1995-ben Ausztriában az iskolai sporthéten évente még 240 000 diák tanult síelni, ma már csak 150 000. Az osztrákokat annyira aggasztja a tendencia, hogy a gazdasági kamara (WKÖ) kötelezővé tenné az iskolásoknak a síelést.

Friss hó várja a síelőket a Kékestetőtől a Nagy-Hideg-hegyig

Sportolásra alkalmasak a magyarországi sípályák, az üzemeltetők remélik, hogy a pályák minősége kitart a hét végére várt felmelegedés ellenére is.

Félmillió részeges brit síelő várható a síparadicsomokban

Egy brit biztosító szerint az idén 2,5 millió brit síelő várható az alpesi síparadicsomokban, akik közül 23 százalék legalább egyszer 18 egységnyi alkoholt, azaz 18 deciliter bornak megfelelő italt fogyaszt a sportolást megelőző este.

Most érdemes síelni indulni a magyar pályákra

A hétvégi havazásnak köszönhetően azok a sípályák is kinyithattak, ahol nincsen hóágyú.

 

Figyelmesség Szlovéniában

Sokan tartanak attól, hogy Szlovéniában elmarad a szolgáltatások színvonala a nyugati síterepeken megszokottól. A valóság, ha a technika nem is mindenütt veszi fel a versenyt a nagy síközpontokkal, sok mindenben kárpótolja a délnyugati szomszédunknak bizalmat szavazókat.

Elsőként mindjárt a síbérletek árát említenénk, amely többnyire 30 euró alatt marad. Mindezek után következik rögtön a pályákon tapasztalt rend és figyelmesség. Például ha egy kezdő vagy egy gyerek elesik a liftek lábánál, késlekedés nélkül körbeveszik a pályagondozók, így védve meg a csúszkálók gázolásától. Amúgy nagyon figyelnek a felvonók megközelítésének szabályaira, amit másutt is követhetnének, hiszen ez az a hely, ahol a balesetek mindig felkészületlenül érik az éberségüket vesztő áldozatokat. Szlovénia legtöbb lejtőjén decemberben kezdődik a szezon, és egészen április elejéig, illetve közepéig tart - a legtovább Bovecen, ahol gyakran májusban is lehet még sízni, snowboardozni.

A boveci felvonók 2000 méter fölé viszik a sportolókat. A terep kiváló mélyhó-lehetőségeket kínál, és megfelelő hóviszonyok eseten egészen Kanin faluig lecsúszhatunk. A lejtők egy részét szükség esetén hóágyúzzák. Bovec közel fekszik az olasz-osztrák-szlovén hármas határhoz, és amennyiben hat- vagy hétnapos síbérletet váltunk, akkor az két napra a határon túli terepekre, így Sella Nevea, Tarvisio, Arnoldstein pályáira is érvényes.

Elbűvölő alpesi falu, ugyancsak az olasz-osztrák-szlovén hármas határ közelében Kranjska Gora. Sípályái 800-1570 méter közötti magasságban fekszenek. A terep különösen kezdők számára ideális, hiszen a pályák nagyrészt könnyűek.

Kalandvágyóknak inkább Roglát ajánlanánk. Az Alpok Magyarországhoz legközelebb eső előhegységének lankáin télen-nyáron működik a sport- és szabadidőközpont. Rogla pályarendszere 1517 és 1050 méter között fekszik, és érdekessége, hogy a hegy tetején elhelyezkedő szállodáktól indulhatunk a lejtőkön lefelé. Ez egyébként Szlovénia egyik legjobban kiépített síterülete. Viszonylag alacsony fekvése ellenére is hóbiztos, mivel a sípályák északi fekvésűek, és a hóágyúrendszer 90 hektárt képes beteríteni.

A Júliai-Alpok síközpontja Krvavec, amelynek pályáit Szlovénia legjobbjai közé sorolják. Összesen hat kék, 12 piros és négy fekete pálya áll rendelkezésre, és külön terepen mehetnek a monosízők, valamint a snowboardosok, akik a fél csőben és a boardercrosspályán is kipróbálhatják magukat. A hóágyúkkal itt sem spórolnak, szükség esetén minden pályára kerül a műcsapadékból.

Európa leghosszabb villanyfényes sípályája Maribor felett magasodik, a Pohorje hegyen. Az 5 kilométer hosszú pálya a sícentrum egyik fő vonzereje, amelyről egyenesen a hegy lábánál működő, hangulatos Habakuk Szálló küszöbéig lehet becsúszni, ahol a magyar gyomrot kényeztető, finom ételek várják a megfáradtakat.

Landolás
Top cikkek