Extra árért extra évbúcsúztató

Ha szállodában köszöntik majd a 2010-es esztendőt, a szokásos szolgáltatások mellé extra áron extrákat is kapnak.

Novemberben tovább zsugorodott a szállodapiac

Tavaly novemberben is, ahogy az első tíz hónap mindegyikében, alacsonyabb volt a vendégforgalom a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, mint egy évvel korábban.

Budapesti a világ leghangulatosabb hostele

A Hostelworld.com látogatónak szavazata alapján a budapesti Carpe Noctem hostel az ötödik lett a HOScar-rangsorban, valamint leghangulatosabb hostel címét is elnyerte.

Kikapcsolták az áramot a debreceni Aranybikában

Néhány törzsvendég a sötét Grand Hotel Aranybikában maradt, a szobájukban gyertyával világítanak, ezzel demonstrálják a szálló iránti hűségüket.

Fényes feszültség a debreceni Aranybikában

Már van áram a debreceni Aranybika szállóban, igaz, nem a szolgáltató jóvoltából, hanem egy aggregátor segítségével - közölte Hupuczi László, a szállót működtető Cívis Hotels Zrt.

 

Szobadivatok, szállodatrendek

A Hilton Szálló ötven-valahányadik emeletén, a szoba üvegezett balkonján, a jakuzziban ül a nő és a férfi, onnan nézegetik az alattuk elterülő Hongkong éjszakai nyüzsgését. Elsőre ezt a reklámképet idézi fel Wolff Péter a kérdésre: mi jellemzi a jó szállodaszobát, és milyen trendek uralják mostanában a hotelszoba enteriőrjét. Szakemberünk negyven éve dolgozik a szállodaiparban, bejárta a világot és betöltött szinte minden pozíciót a szakácstól a marketingesen át a vezérigazgatóig, azt gondolja, nincsenek jellegzetes irányzatok.

Régebben úgy tanították, hogy a szobának mindenekelőtt a vendég két tevékenységét kell szolgálnia: a pihenést és a tisztálkodást.

Milyen és mekkora legyen az ágy, milyen típusú matrac a jó, milyen textilből készüljön az ágynemű, a dupla ágyhoz egy kétszemélyes, vagy inkább két egyszemélyes matrac tartozzon, vagy akár arról, hogy a fürdőszobában kád vagy inkább zuhany legyen, kell-e mellé még bidé is, mekkorák legyenek a törülközők, készítsenek-e oda sampont, papucsot, köpenyt - könyvtárnyi szakirodalmat tettek közzé és vitattak meg. Minden szállodára érvényes választ nem tudtak kialakítani.

Az üdülővendégnek, aki hosszabban időzik, nagyobb szekrényre van szüksége, mint az üzletembernek; az előbbi televíziójához vagy gyerekzár kell, vagy korlátozott műsorszolgáltatás, az utóbbi készüléke viszont legyen alkalmas internetezésre is.

A berendezés színeinek harmóniája vagy a teljes éjszakai csend, azaz a jó falszigetelés ellenben mindenkinek kijár, amint az íróalkalmatosság, a célszerű világítás, a smink- vagy borotválkozótükör is, állítja Wolff Péter.

Hozzáteszi, hogy az ötcsillagos házakra a követelmények fokozottan érvényesek, és ott a szolgáltatások is számosabbak. A luxushoz tartozik, hogy esténként előkészítik a szobát a lefekvésre: behúzzák a függönyöket, összehajtják az ágytakarót, kirakják a pizsamát, a hálóinget, kitisztítják a fürdőszobát. Az újabb szokásokról azt mondja: mostanában kezdték a fürdőszobát integrálni a szobával, vagyis elhagyni a kettőt elválasztó falat, ajtót, illetve a szobában elhelyezni a jakuzzit.

Változtak az ágyak méretei, kétméteresnél rövidebbet már nem használnak, a szingliknek pedig, akik egyedül is dupla kényelmet akarnak élvezni, kitalálták a 140x210 centis juniorágyat.

Top cikkek