Sziklamászók a Nagy Falon

Bár a közönségcsalogatónak szánt turisztikai kiadványokban még nem szerepelnek, Miskolc idegenforgalmi nevezetességei között egy ideje már sokan számon tartják a hámori sziklákat - és azokat a bátor hegymászókat, akik megszállottan hódolnak kedvenc sportjuknak.

Feltárul a tokaji vár

Idén tavasszal még álomnak tűnt, ami mára kezd valósággá válni: elkezdődött a tokaji Rákóczi-vár feltárása. Nagy szó ez, hiszen a várat eddig senki sem ásta. Még pontos elhelyezkedése sem ismert.

Biciklis városnézés Miskolcon

Kerékpáros városnéző túrákat szervez Miskolcon a Magyar Kerékpárosklub, a városi Művészetek Háza, a Tourinform és a Zöld Kapcsolat Egyesület szeptember 5-ig minden szombaton, illetve augusztus 20-án.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

Rendőrkutya-dömping Miskolcon

Miskolc külső peremkerületeit, valamint a Lyukó-völgy környékét ezentúl kutyás járőrök is ellenőrzik a közbiztonság védelme érdekében - közölte a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

 

Szádvár, avagy egy tiltott zóna visszafoglalása

Az egykori Torna vármegye - ma Észak-Borsod - területén fekvő aprófalvas térség a trianoni határ meghúzásáig ezer szállal kötődött a Felvidék városaihoz, de leginkább Kassához. Szögligethez 1943-ban csatolták a XVIII. században lengyel telepesekkel újjáépített Derenket. A közös lét azonban nem tartott sokáig, mert utóbbit vadászterületté nyilvánították és lakóit elköltöztették. Az egykori derenkiek minden évben "lengyel búcsút" tartanak, megemlékezve az ott töltött évekre. Ezeknek az ünnepségeknek a központja a romközségben - az elbontott templom helyén - 1994-ben épült kápolna.

A romantikus hegyi környezet, a falun átfolyó kristálytiszta vizű Ménes-patak és a jó levegő vonzza a kirándulókat, ezért a Szögliget végében található erdei kempingnek jó a forgalma. Onnan már csak egyórányi járásra vannak Szádvár romjai. Az egykor nagy kiterjedésű erődítmény a Ménes-völgy északi oldalán, a 460 méter magas Várhegyen áll. A közelben, az Óvár-tetőn is felfedezhetők egy régi erőd körvonalai, ám az, 1319-ben, az Aba Amadé és Károly Róbert király seregei között dúló harcokban, megsemmisült.

Szádvárt ezután építették, majd a királyi birtokot Luxemburgi Zsigmond 1387-ben Bebek György bárónak ajándékozta. A XV. században husziták foglalták el, majd a mohácsi csata után ismét Bebek-birtok lett, és ebben az időben nyerte el végleges formáját. Néhány ostromon és gazdán még átesett a vár. Sorsa a XVII. században pecsételődött meg.
A kuruc felkelők kezére került, akik visszaverték a lengyel király, Sobieski János seregének ostromát, ám a császári csapatok túlereje előtt fejet kellett hajtani. Ezek után Bécsben 1686-ban kimondták rá a halálos ítéletet, és sok magyar várhoz hasonlóan felrobbantották.

Az 1920-ban meghúzott államhatárok közel estek a romokhoz, ezért a területet évtizedeken át tiltott zónaként kezelték és tilos volt a látogatása. A természet vette át az uralmat, és bokrok, fák nőttek ki a kőfalak maradványaiból. A schengeni határnyitás után látogathatóvá vált a vár, és 2006-ban megalakult a Szádvárért Baráti Kör, hazánk egyik legnagyobb területű romvárának a megmentésére. Először megtisztították a romokat a növényzettől, majd állagmegóvási munkába kezdtek.

A miskolci Herman Ottó Múzeum és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeivel idén januárban és júliusban végezték a külső vár déli falának megtisztítását és a repedések cementtel való lezárását. Az önkéntes alapon zajló állagmegóvás anyagi költségeit több állami, illetve társadalmi szervezet fedezte.

A mai állapot már alkalmas kalandtúrák rendezésére és egy biztonságos sétára. A példaértékű összefogást a Város- és Faluvédők Szövetsége Podmaniczky-díjjal ismerte el.

Info

A vár megközelíthető
a 27-es főúton Sajószentpéter-Szögliget útvonalon, majd a falun áthaladva a Szalamandra turistaház mellett lehet parkolni. Onnan a piros turistajelzés mentén juthatunk fel a Várhegyre.

www.szadvar.hu

Top cikkek