Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Hungarikummá lenne a savanyúság

Hivatalosan most vasárnap kezdődik a Vecsési Káposztafeszt, de már szombaton is programok várják az érdeklődőket: a savanyúságversenyre nevezők savanyított káposztát, sós-vizes uborkát, káposztával töltött paprikát és vágott vegyes savanyúságot készítenek.

Féláron ehetnek-ihatnak az ötven év felettiek

Október 7-én Szenior Szerda: több mint 60 helyszín várja 50 százalékos kedvezménnyel az 50 év felettieket.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Strucckultusz Hajdúnánáson

Rendezett kisváros képe tárul az utazó szeme elé, ha bejárja Hajdúnánást. A helyi éttermek kínálatában a város-széli struccfarm termékei is szerepelnek, megkóstolhatjuk például a strucchúst áfonyás-citromos öntettel.

Az Alföld északi peremén fekvő hajdúsági város kiváló stratégiai helyen található, földrajzi közelségben Debrecenhez és Nyíregyházához. Mivel minden égtáj felől vezet út a főterére, annak közlekedési csomópontját napszerkezetűre alakították ki. A körforgalom mellett van a keleties stílust is képviselő városháza, az előtte álló főtéren pedig Kossuth Lajos és Bocskai István nagyméretű bronzszobra áll.

A fejedelmet tekintik a város alapítójának, mivel ő telepítette oda a hajdúkat, akik fegyveres marhapásztorok, illetve szabadcsapatok katonái voltak. Hűségük jutalmaként Bocskai 1605-ben kiadott adománylevelében megszüntette Hajdúnánás jobbágyfalu státusát. Kivették részüket a Rákóczi-szabadságharcból is, amiért 1707-ben a labancok felégették a települést.

A főtéren található még a középiskolai kollégium, amelyet az egykori járásbíróságból alakítottak ki. A református templom 62 méter magas tornya a legmagasabb a környéken, az egykor erődítményként is szolgáló egyházi építmény régi védfalainak egy részét helyreállították. A közeli helytörténeti gyűjtemény állandó és időszakos kiállításain keresztül közelebb kerül a látogatóhoz a város múltja.

Az 1700-as évek építészetét idézi a Hunyadi utcában álló és ma tájházként funkcionáló, náddal fedett, tornácos, háromosztatú alföldi ház. Ebben korabeli kovácsműhely és korhű lakberendezés látható, de csak kérésre, a helyszínen látható telefonszám hívása után nyitják ki. A Jókai utcai Aranyszalma Alkotóház és Galéria viszont október 30-ig folyamatosan fogadja a látogatókat. Abban mutatja be a szalmafonás rejtelmeit Reszeginé Nagy Mária, a minőségi termékdíjas népi iparművész.

Szőnyeget, táskát, fenyődíszt, edényalátéteket és a híres hajdúnánási szalmakalapot is ő készíti. A búzát sajátkezűleg termeli, aminek a szára az alapanyagként szolgáló ép szálú szalma. Az alkotóházban helyezte el Reszeginé a mintegy háromszáz darabból álló üveggyűjteményét is. A hetvenéves iparművész három és fél éves korában kedvelte meg a szalmafonást, és mai napig járja a vásárokat, árulja szalmatermékeit.

Helytörténeti kitekintés után irány a gyógyfürdő. Igazi családias hangulatban mártózhatunk meg az őszi napsütésben a strand hat nyitott, illetve két fedett medencéjében. A 67 0C-on feltörő termálgyógyvíz nátriumkloridos-jódos-brómos összetételű, főként a mozgásszervi, ízületi és nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas.

Jó tudni, hogy a fürdőkomplexum - ha nem is teljes kapacitással - télen is nyitva tart. A közelmúltban elnyert fejlesztési pályázat révén tavasszal félmilliárdos beruházás kezdődik. Újabb gyógymedence épül, és méltó körülmények közé kerül a gyógyászat is.

A stranddal szembeni bekötő út vezet a struccfarmhoz, ami a város nevezetességévé vált. Az első futómadarakat 16 évvel ezelőtt vásárolták tenyésztési célból. A hús német piacra kerül, de azért vásárolnak tőlük helyi éttermek is. Áfonyás öntettel, illetve vajas-citromos módon tálalva kiváló ízvilágot ismerhetünk meg. Jelenleg a pár hetestől a 14 éves struccig mintegy négyszáz példány látható a karámokban, és fagyasztott húst is lehet vásárolni a helyszínen. Aki struccrántottára vágyik, kétezer forintért hozzájut egy tojáshoz.

A horgászoknak több helybeli horgásztó, illetve a közeli Kelet-főcsatorna teszi teljessé a hajdúnánási kirándulást.

Turisztikai attrakció és gasztronómiai kínálat lett az afrikai óriásmadárból
Top cikkek