Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Féláron ehetnek-ihatnak az ötven év felettiek

Október 7-én Szenior Szerda: több mint 60 helyszín várja 50 százalékos kedvezménnyel az 50 év felettieket.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Hungarikummá lenne a savanyúság

Hivatalosan most vasárnap kezdődik a Vecsési Káposztafeszt, de már szombaton is programok várják az érdeklődőket: a savanyúságversenyre nevezők savanyított káposztát, sós-vizes uborkát, káposztával töltött paprikát és vágott vegyes savanyúságot készítenek.

Hivatalosan vasárnap kezdődik a Vecsési Káposztafeszt, de szombaton már két jelentős versenyszámot is megrendeznek, amelynek eredményét másnap hirdetik ki.

Szeptember 26-án, szombaton savanyúságversenyt tartanak, ahol összemérhetik tudásukat azok, akik savanyított káposztát, sós-vizes uborkát, káposztával töltött paprikát és vágott vegyes savanyúságot készítettek a megmérettetésre. A sportszeretők pedig a III. Káposztafeszt Kupa focibajnokságon drukkolhatnak csapatuknak.

- Azt szeretnénk, hogy a vecsési káposzta hungarikummá váljék, ehhez pedig az önkormányzat és a feldolgozók együttműködése szükséges. Ennek jegyében szervezzük meg az idén kilencedik alkalommal a Káposztafesztet - mondta Doróné Zemmel Katalin, a rendezvény szervezője.

A program a Falusi Óplébánia Templomban 10 órakor szentmisével kezdődik, majd a terményáldás után 11 órakor felvonulnak az Epresbe, a fesztivál színhelyére. Műsort ad a Vecsési Zeneiskola, lesz néptánc, nemzetiségi tánccsoportokkal és óriásbábuk. Délután Keresztes Ildikó és Miller Zoltán ad műsort.

Az eredményhirdetésen megtudhatjuk ki lett a főzőverseny győztese, melyik cég nyerte a káposztapucoló versenyt, kié lett a legszebb sátor, és a rajzverseny győztese is színpadra léphet az ajándékáért.

Egész nap népművészeti kirakodóvásár és egészségügyi sátor is várja a nézőket. A gyerekeknek kínálják a legtöbb programot: festhetnek üveget, fűzhetnek gyöngyöt, kifestethetik az arcukat cicának, vagy éppen oroszlánnak, lesz ugróvár, csúszda, a piciknek kosaras hinta.

Este pedig Charlie lép fel, majd tűztánc show, és amikor a gyerekek már alszanak, a felnőttek záróráig a Brunner zenekarral mulathatnak a sörsátorban.

 

Top cikkek