Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Múzeum a vágóhídon

Lehet-e egy hentesből idegenvezető? Lehet bizony, sőt akad ilyen több is, mindenekelőtt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesületének veterán tagjai körében. A jó hírű céh képviselői a gyulai régi vágóhíd egyik épületében létesített múzeumukban várják az érdeklődőket.

Megmutatjuk, mire képes Tokaj

A Tarcal szívében található Királyudvar Pincészet évszázadok óta a magyar borászat fellegvára. A hagyomány szerint már a XI. században innen került bor a király asztalára, később pedig egyike volt azon kiemelkedő birtokoknak, amelyek megalapozták Tokaj jó hírnevét és a tokaji bor legendáját.

Dobos tortával és kuglóffal népszerűsíti a magyar ízeket Kanadában a "Magyar Lány"

Suzanne Urpecz blogjának több mint tízezer olvasója van világszerte.

Városkapukban a kocsonya

Február 19–21. között ismét kocsonyafesztiválra és történelmi időutazásra hívogatja látogatóit Miskolc. A több tucat helyszín közül ezúttal a városkapuknak szánták a főszerepet a rendezők.

 

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált. Idén 80 ezer vendéget várnak Békéscsabára, ahol 400 csapat próbálja majd elkészíteni a legfinomabb kolbászt.

Békéscsabán a négy napos program során beleláthatunk a kolbászkészítés fázisaiba, belekóstolhatunk a disznótoros hagyományaiba, és az itt élő magyarok és szlovákok ünnepeivel is megismerkedhetünk.

A kolbászfesztivál a város életében az egyik legfontosabb esemény. Évről évre egyre többen érkeznek ilyenkor a városba. Míg 1997-ben az első fesztivált alig 15 ezren keresték fel, tavaly már több mint 72 ezren voltak, az idei évben pedig közel 80 ezer látogatóra számítanak a szervezők.

A legtöbb vendég a város 100-150 kilométeres körzetből érkezik, de az ország távolabbi részeiből, külföldről pedig Szlovákiából, Erdélyből és a Vajdaságból is érkeznek a látogatók.

Nemcsak a kolbászról szól azért a hétvége, a városi sportcsarnokban és környékén zajló fesztivál mellett élelmiszeripari, turisztikai kiállítás, az ország legjobb borait felvonultató borvigalom és vásár, a népművészeti és kirakodóvásár is lesz. Minden este koncertek várják a látogatókat, pénteken Lajkó Félix zenél, szombaton pedig Marót Viki és a Nova Kultur zenekar.

A fesztivál legizgalmasabb eseményei a kolbásztöltő versenyek, amelyeken idén több mint 400 csapat vesz részt. Természetesen lesz disznóvágás, pogácsakészítő verseny, bemutatkoznak a szarvasi gazdák és bemutatják disznóvágással kapcsolatos tudásukat a Szlovéniából, Sevnyicából érkező vendégek is. Miközben minden nap 10-24 óra között 12 vendéglőben várják disznótorral, cigánkával, a helyi ételkülönlegességekkel, a vendégeket.

 

 

Békéscsaba, 2005. október 20. 
A nyugdíjasklubok kolbászkészítő versenyével megkezdődött a kilencedik Békéscsabai Kolbászfesztivál. A négynapos rendezvényen több mint száz kiállító várja a látogatókat, és háromszáznál is több csapat nevezett be a hi
Békéscsaba, 2005. október 20. A nyugdíjasklubok kolbászkészítő versenyével megkezdődött a kilencedik Békéscsabai Kolbászfesztivál. A négynapos rendezvényen több mint száz kiállító várja a látogatókat, és háromszáznál is több csapat nevezett be a hivtatalos kolbászkészítő versenyre. Ez utóbbira Mexikóból, az Egyesült Államokból, Szlovákiából és Erdélyből is érkeztek versenyzők. Versenyt hirdetnek még szárazkolbász- és savanyúságkészítő kategóriákban is. MTI Fotó
Top cikkek