Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Lecsófesztivál Békéscsabán

Már hetven csapat nevezett a hagyományos lecsófesztivál főzőversenyére. Többek között a Magyar Gasztronómiai Szövetség elnökének lecsóját is megkóstolhatjuk.

Bor- és pezsgőünnep a Várban

A Budai Várban szerdán nyíló borkiállításon és vásáron 15 ország 250 borászata, és közel 60 kulturális produkció várja a látogatókat. A díszvendég a világ egyik legnagyobb pezsgőpincészete, a spanyol Freixenet csoport.

Reformkori séta Balatonfüreden

Szeptember 25. és 27. között reformkori hangulat várja a látogatókat Balatonfüreden: zenei és irodalmi műsorok, bemutatók idézik a történelmi időket.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Pálinkapromenádra invitálnak Pestre

A pálinka divatossá lett. Lehet pálinkázni, illik megkülönböztetni a főzdéket is. A kisüsti hívei a hét végén pálinkapromenádon is részt vehetnek Budapesten.

Negyedik éve rendeznek pálinkapromenádot a nemes nedű tisztelői és termelői Budapesten. Ezeken a rendezvényeken - nemcsak a fővárosiakon - rendre megjelennek a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai is, hirdetve az ital dicsőségét. A gyümölcspárlat készítése az ősi magyar foglalkozások közé tartozik. Korábban is becsülték a hozzáértő üstmestereket, de immár hét éve a pálinkát kontinentális törvény óvja a hamisítóktól és kontároktól. Nemcsak a fináncok, de az ital hívei is.

Négytől este nyolcig kóstolgathatunk

2002. július elseje óta pálinkának kizárólag a Magyarországon, teljes egészében gyümölcsből készült párlatot lehet nevezni. Az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyar használatát, s azt csupán az ausztriai Burgenlandban előállított barackpálinkánál engedélyezte, illetve más írásmóddal négy erdélyi megyében. 2002. július 1-je előtt minden kommersz szeszes italt pálinkának lehetett nevezni, ezt azóta nem tehetik meg a különböző kevert szeszek termelői. A minőség kedvelőinek minden bizonnyal elégtételt jelentett a hazai ital nemzetközi elismerése, valamint az, hogy tavaly garanciákat nyújtó törvényt fogadtak el nemzeti italunkról. Bizonyos, hogy ez is hozzájárult a régi ipar fellendüléséhez, hogy az országban régi és új főzdék indultak minőségversenyre. Ennek aztán idegenforgalmi jelentősége is lett, hiszen egyre több tájegységben van már a borutakhoz hasonlóan pálinkaút, -ösvény is. A főzdék pedig szívesen látják vendégül a turistákat - Érpatakon éppúgy, mint Agárdon.

A negyedik pálinkapromenád most szeptember 25-27. között ezt a hungarikumot hozza el a belvárosi Vigadó térre. A látogatók húsz kiállító kiváló pálinkáit kóstolhatják meg. Nem érdemes berúgni, mert ittasan aligha élvezhetik a nemes gyümölcsök illatát és ízét.

A hazai gyümölcsöskertek almái, szilvái, körtéi, a barack, a meggy mellett pálinkát főznek az erdő ajándékaiból is. Készül pálinka például bodzából és somból, vadrózsa terméséből. De kár lenne sorolni - biztos találkozunk majd meglepetéssel most is. A kóstoláshoz a helyszínen kapható tulipán formájú pohár illik. A szakértők előre figyelmeztetnek: a pálinkát legjobb szobahőmérsékleten kóstolni, akkor teljesedik ki igazán. Sőt, azt is javasolják, hogy egy időre fedjük le a poharat, zárjuk be az illatokat, majd lassan forgassuk, így jutunk a legteljesebb illatélményhez.

A Duna-korzó mentén tartott promenád műsora is csábító. A pálinkaélmény mellé zene és tánc is járul mindhárom nap négytől este nyolcig. Lesz Kormorán-koncert, flamencobemutató, dzsessz és hagyományos cigányzene is.

Top cikkek