Pálinkapromenádra invitálnak Pestre
Negyedik éve rendeznek pálinkapromenádot a nemes nedű tisztelői és termelői Budapesten. Ezeken a rendezvényeken - nemcsak a fővárosiakon - rendre megjelennek a Magyar Pálinka Lovagrend tagjai is, hirdetve az ital dicsőségét. A gyümölcspárlat készítése az ősi magyar foglalkozások közé tartozik. Korábban is becsülték a hozzáértő üstmestereket, de immár hét éve a pálinkát kontinentális törvény óvja a hamisítóktól és kontároktól. Nemcsak a fináncok, de az ital hívei is.
2002. július elseje óta pálinkának kizárólag a Magyarországon, teljes egészében gyümölcsből készült párlatot lehet nevezni. Az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyar használatát, s azt csupán az ausztriai Burgenlandban előállított barackpálinkánál engedélyezte, illetve más írásmóddal négy erdélyi megyében. 2002. július 1-je előtt minden kommersz szeszes italt pálinkának lehetett nevezni, ezt azóta nem tehetik meg a különböző kevert szeszek termelői. A minőség kedvelőinek minden bizonnyal elégtételt jelentett a hazai ital nemzetközi elismerése, valamint az, hogy tavaly garanciákat nyújtó törvényt fogadtak el nemzeti italunkról. Bizonyos, hogy ez is hozzájárult a régi ipar fellendüléséhez, hogy az országban régi és új főzdék indultak minőségversenyre. Ennek aztán idegenforgalmi jelentősége is lett, hiszen egyre több tájegységben van már a borutakhoz hasonlóan pálinkaút, -ösvény is. A főzdék pedig szívesen látják vendégül a turistákat - Érpatakon éppúgy, mint Agárdon.
A negyedik pálinkapromenád most szeptember 25-27. között ezt a hungarikumot hozza el a belvárosi Vigadó térre. A látogatók húsz kiállító kiváló pálinkáit kóstolhatják meg. Nem érdemes berúgni, mert ittasan aligha élvezhetik a nemes gyümölcsök illatát és ízét.
A hazai gyümölcsöskertek almái, szilvái, körtéi, a barack, a meggy mellett pálinkát főznek az erdő ajándékaiból is. Készül pálinka például bodzából és somból, vadrózsa terméséből. De kár lenne sorolni - biztos találkozunk majd meglepetéssel most is. A kóstoláshoz a helyszínen kapható tulipán formájú pohár illik. A szakértők előre figyelmeztetnek: a pálinkát legjobb szobahőmérsékleten kóstolni, akkor teljesedik ki igazán. Sőt, azt is javasolják, hogy egy időre fedjük le a poharat, zárjuk be az illatokat, majd lassan forgassuk, így jutunk a legteljesebb illatélményhez.
A Duna-korzó mentén tartott promenád műsora is csábító. A pálinkaélmény mellé zene és tánc is járul mindhárom nap négytől este nyolcig. Lesz Kormorán-koncert, flamencobemutató, dzsessz és hagyományos cigányzene is.