A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik.

Borünnep bordalokkal Baranyában

Szeptember 25. és 27. között Pécsett és Villányban rendezik meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Gyöngyös, Heves megye második legnagyobb városa kiváló stratégiai helyen fekszik. A Mátra és az Észak-Alföld találkozásánál számos főút fut öszsze, ami mindig is meghatározta a település gazdaságát, 1324-től 1848-ig a Mátravidék legfontosabb városa volt. Károly Róbert már 1334-ben mezővárosi ranggal ruházta fel, a későbbiekben azonban számos katasztrófa érte Gyöngyöst. Pestisjárvány pusztított az 1700-as évek elején, aztán a filoxéra kipusztította a környékbeli szőlőket, a tűzvészek során pedig előfordult, hogy a város nagyobb része vált a lángok martalékává.

Az utolsó ilyen esemény 1917. május 21-én történt, akkor 559 ház és 1400 melléképület égett le. Ezután nyerte el mai formáját a városközpont Wargha László építészprofesszor tervei szerint. Az 1930-as években több szálloda épült, és elkészült a Gyöngyös-Parád-Eger országút is. Abban az évtizedben adták át a kékesi déli sípályát, ami az első lépés volt a mai síturizmushoz. A Sástó kialakítása is növelte a térség vonzerejét.

A Mátra kapujaként emlegetett Gyöngyöst nemcsak boráért, hanem műemlékei miatt is érdemes felkeresni. Szeptember 19-én a Szent Korona őrzésének 200 éves évfordulójára emlékeznek, 24-én pedig a hordozható Mária-szobrok országos találkozóját tartják. Aki viszont a városba utazik, nézze meg a téglalap alakú Fő tér egyedi építésű középkori polgárházait, az Orczy-ház klasszicista homlokzatát és a kutat, amelyen a testvérvárosok címerei láthatók.

A Vármegyeház, a klasszicista stílusú zsinagóga és a XV. században épült Szent Bertalan-plébániatemplom is mind építészeti értékeket képvisel. A templom kincstárában az ország harmadik legnagyobb egyházi gyűjteményét láthatjuk. Itt 16 ezer kötetet, köztük öt kódexet tekinthetünk meg 189 darab régi magyar könyv és 800 kötetes régi nyomtatvány társaságában. A Huszár Géza-éremtár, a Herman Lipót-hagyaték, a mátrafüredi Palóc Néprajzi Gyűjtemény a hagyományokat és az egykori mesterek munkáit őrzik. Az Orczy-kastély Mátra Múzeumában helytörténeti és vadászati kiállítás van.

Borkóstolókban és borospincékben bővelkedik a térség, az őszi hónapok pedig szüreti mulatságoktól hangosak. A hétvégi gyöngyösi mulatságokat 26-án a markazi követi, október 17-én pedig Abasáron lesz szüreti kavalkád. Az új bort Nagyrédén november 4-én ünneplik.

Lassan már készül Gyöngyös a síszezonra, hiszen a közeli Kékes és Galyatető sípályái kitűnő szórakozást nyújtanak a téli sportok kedvelőinek. A város és a Mátra bővelkedik szállodákban és éttermekben, így a teljes ellátás biztosított.

További információ: www.gyongyos.hu

Gyöngyösön a szőlőnek még szobra is van
Top cikkek