A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik.

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Ismét töltik a kolbászt Békéscsabán

A csabai kolbász rajongói már most jegyezzék fel naptáraikba a jövő hét végét: október 22. és 25. között rendezik meg a híres fesztivált.

 

Borünnep bordalokkal Baranyában

Különleges élményben lehet része annak, aki szeptember 25. és 27. között ellátogat a villányi borvidékre. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az ember borkóstolásra igyekezve különböző énekkórusokba botlik a pincékben. Hétvégén Pécsett és Villányban rendezik ugyanis meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált. Merthogy minden népnek - és erről a látogató maga is meggyőződhet - sokszínű és izgalmas a borral, borivással kapcsolatos népzenei öröksége.

Szombaton a kórusok Pécsett teremtenek jó hangulatot a Pécsi Nemzeti Színházban tartandó gálahangversenyen este hét órától. Vasárnap délelőtt pedig a bor- és dalbarátokat matinékoncertekkel várják a Villány-Siklósi Borút településein (Palkonya, Villány, Nagyharsány, Túrony, Harkány, Máriagyűd templomaiban és faluházaiban), délután háromkor pedig ismét Pécsett, a Séta téren szabadtéri műsorral búcsúznak.

A kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat kínáló Örökség Fesztivál - Pécsi Napok hagyományos záróeseménye a vasárnapi Szőlő és Bor Ünnepe. A Séta téren a "Pécs Borok Utcáján" egész nap népművészeti kirakodóvásárral, borkóstolókkal várják a látogatókat.

Az ünnep fénypontja a térség borrendjeinek, néptánccsoportjainak, borosgazdáinak szüreti felvonulása, illetve a Pécs Város Bora, a Baranya Megye Bora és a Régió Bora címek átadása.

Top cikkek