A pincékben érzik: kevesebb jut a borra

Kevesebb olcsó asztalit hoznak Olaszországból Bár jó borév volt a tavalyi, a magyar borászok mégsem örülhetnek.

A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Bazalt, de nem orgona

"Ha az ember a Somló déli oldalán a szőlők fölött leül a világosbarnán égő, porrá vált láván, lenéz a völgyre, a tenger hiányzik csak, hogy Dél-Olaszország legyen..."

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

 

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik. Tudja jól ezt Birkás Zoltán is, az egyesület elnöke. A Birkás Pincészet különleges bora a Secrétum, amelynek elődjéből még Nagy Lajos király idejében is ittak. A gazda, Birkás Menyhért három borát is ezüstéremmel jutalmazták 2006-ban egy nemzetközi borversenyen, kadarkája pedig nagy aranyérmet kapott a hungarikum és eredetvédett borok versenyén. Az út következő állomásán a soltvadkerti Frittman János - a 2007-es év borásza - pincéjében köszönti a túra résztvevőit. Szakmai titkokat tudunk meg tőle.

Ebédre érkezünk Csengődi Istvánhoz, aki a kiskőrösi István Borházban kiváló pálinkával és kakaspörkölttel látja vendégül a túra résztvevőit. Ő is az alföldi borok hírnevét szeretné erősíteni, megőrizni. A vendégváró helyiségtől üvegfal választja el a látványpincét. Ha nemesebb italról van szó, nem hagyhatjuk ki a Helibor Szövetkezeti Pincészet izsáki pezsgőüzemét, amelynek pincéjében 230 ezer hektoliter bor fér el, hoznak is ide az ország minden részéből tárolásra váró nedűt.

Az üzemlátogatás és kóstolás is hozzátartozik a borút programjához. Izsákon, a Garabonciás sajtkészítő kisüzemben készítik a környéken a legfinomabb sajtokat, amelyekből kóstolhatunk és vehetünk is. Juh-, kecske- és tehénsajtokat kínálnak különböző ízesítésben.

Erdősi Mária, a Magyar Borutak Szövetségének főtitkára szerint egyre nagyobb figyelem fordul a borturizmus felé, amelynek szervezése közben nemcsak a tájborokat, hanem a helyi kulturális és történelmi hagyományokat is bemutatják. Izsákon található a Pálinkamúzeum, amelyben a régi, 1922-ben alapított helyi pálinkafőzde berendezései csaknem eredeti állapotban maradtak fenn. A több mint ezer kiállított tárgy között muzeális italcímkék tűnnek fel hajdani idők divatos és különböző formájú pálinkásüvegein, tervezőik művészetét dicsérve.

A falakon a gyümölcsszedéstől egészen a pálinka elkészültéig festmények mutatják be az ital útját. Majd egy modern csapszékből a kerthelyiségbe lehet jutni, ahol csodálatosan formázott üvegekben kínálják a kóstolnivalókat. Van itt pálinka almából, körtéből, barackból, dinnyéből, cseresznyéből, szilvából és málnából is. Gróf Esterházy névvel barack- és körtepálinka sorakozik a polcokon.

Kis hűsölés után a múzeum mellett lévő helytörténeti bemutatót is érdemes megnézni, ahol Kovács Gyula helytörténész összegyűjtött tárgyai, fotói, képei, edényei mellett sorakoznak fel Izsák történelmének relikviái és hiteles dokumentumai.

Bortúra a Duna Borrégióban - egynapos programok borvidékenként. Programra érkezés helye:

Birkás Pincészet, Szabadszállás, Bem utca 6.
Birkás Zoltán: (06-20) 317-6059.

Bortúra a Hajós-Bajai Borvidéken. Programra érkezés helye: Kovács Borház, Hajós, Pincefalu 54. számú út. Kapcsolattartó személyek: Birkás Zoltán: (06-20) 317-6059, Kovács Róbert: (06-70) 336-6997.

Bortúra a kadarka borok vidékén. Programra érkezés helye: Csongrád, Bokros Borászat.

Kapcsolattartó személy:
Bodor István: (06-30) 515-3783.

Top cikkek