Gyulai óriásbográcsos finomságok

A gyulai vár melletti kertben már harmadik alkalommal kóstolhatunk jellegzetes magyar ételeket, italokat.

Feléledt a tanyavilág

Szeptember 2-a és 5-e között immár harmadszor rendezik meg Érpatakon a Zsindelyes pálinka- és népigasztronómia-fesztivált.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik.

Borünnep bordalokkal Baranyában

Szeptember 25. és 27. között Pécsett és Villányban rendezik meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált.

Strucckultusz Hajdúnánáson

A hajdúnánási éttermek kínálatában a város-széli struccfarm termékei is szerepelnek, például áfonyás-citromos öntettel. UTAZÁS

 

Forrnak a noszvaji üstök

A szilva szerelmeseinek kedveskedik a Heves megyei Noszvaj község gazdaháza, ahol 6-8 csapat részvételével kerül bemutatásra a lekvár főzésének folyamata. Az augusztus utolsó szombatján megrendezett Noszvaji Szilvanap alkalmával a kitartó vendégek bepillantást nyerhetnek és be is kapcsolódhatnak a főzés - összesen akár 10-12 órán át tartó - szakaszaiba. A belépőjegyért nem csak látnivalót kap az odalátogató.

Az ár tartalmaz egy a gazdaház kemencéiben szilvalekvárral töltött bukta-kóstolót. Az udvaron helyi és környékbeli kézművesek kínálják portékáikat, némelyikük még be is mutatja áruik elkészítésének módját. Néptáncosok és népzenészek gondoskodnak a jó hangulatról. Hogy a gyermekek is örömüket leljék a kirándulásban, kézműves-foglalkozásokat is tartanak a rendezvény szervezői.

A múlt században szinte a szilva volt az egyetlen nemesített gyümölcs, amiből kiadósabb mennyiséget termeltek. Noszvajt a környékbeliek susinkás falunak csúfolták, ez volt az aszalt gyümölcs ismert neve. A susinka kevés cukros vízzel összefőzve csemegének számított. Noszvajon kora ősszel szinte minden háznál előkészítik az üstöket, és kezdődhet a lekvárfőzés!

Top cikkek