Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Frissen vagy főzve kell csak a gyümölcs

A gyümölcstermesztők az idén is legalább annyit küszködnek az értékesítéssel, mint a gyümölcsösben a munkával. A tartósítóiparra már alig számíthatnak, maradnak a pálinkafőzők és a gyümölcslégyártók.

Kőlevesfesztivált rendeznek Szilaspogonyban

A Kőleves Fesztivált hét éve a kőleves meséjére alapozva indították el. A kőleves készítésének szabályait hét pontban rögzítették, ezek egyike szerint kőlevest főzni bármiből lehet, az egyetlen kötelezően betartandó előírás: a Kiskő-hegy vulkanikus kődarabját, mely a készülő leves névadója, bele kell mártani a még hideg főzővízbe.

Hungarikummá lenne a savanyúság

Hivatalosan most vasárnap kezdődik a Vecsési Káposztafeszt, de már szombaton is programok várják az érdeklődőket: a savanyúságversenyre nevezők savanyított káposztát, sós-vizes uborkát, káposztával töltött paprikát és vágott vegyes savanyúságot készítenek.

Féláron ehetnek-ihatnak az ötven év felettiek

Október 7-én Szenior Szerda: több mint 60 helyszín várja 50 százalékos kedvezménnyel az 50 év felettieket.

 

Feléledt a tanyavilág

Szeptember 2-a és 5-e között immár harmadszor rendezik Érpatakon a Zsindelyes pálinka- és népigasztronómia-fesztivált. A négynapos esemény színvonalas népművészeti programokkal és élő koncertekkel várja a látogatókat.

"A port előzve hajtunk előre..." - jut eszembe Varga Ottó költeményének első sora a magyar tanyákról. Nos, a vers születése óta nagyot változott a világ, főleg a tanyavilág. Nemhogy port nem kell nyelnünk, de kifejezetten jó minőségű aszfaltúton autózunk Újfehértó és Érpatak között, a Zsindelyes tanyát keresve. Az egykori Dessewffy- birtok hatalmas táblái között kacskaringózik a köves út, múltját illetően verejtékkel és könnyel áztatott ez a föld.

Csak néhányan, a legelszántabbak maradtak meg a vidék egykori lakói közül, a többség elhagyta a tanyavilágot. Megszűnt helyben a munka, elvitték az iskolát, késett a villany bevezetése, csak lassan épült a szilárd műút. A Zsindelyes, együtt a többi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei tanyával, jórészt emlék maradt.

Vagy mégsem egészen? Vannak néhányan - egy kezemen meg tudnám számolni, hányan -, akik az életüket tették fel a tanyára, a vidék újraélesztésére. Közéjük tartozik Papp József, a Zsindelyes pálinkafőzde tulajdonosa, aki vállalkozását az Érpatak, Zsindelyes tanya 1. számon jegyeztette be.

Érkezésünkkor épp egy autóbusznyi vendég kanyarodik ki a kóstolóház parkolójából: hajdúszoboszlói fürdővendégek, akik a wellnesskényeztetést egy kis gasztronómiai kirándulással toldották meg. De jönnek ide Nyíregyházáról, Debrecenből, sőt még Szlovákiából és Romániából is, hetente legkevesebb kétszázan. A tulajdonos ugyanis fejébe vette, hogy a pálinkát, s persze a vidék hagyományait kedvelő vendégeket Zsindelyesre kell hozni.

Az elmúlt évek a fejlesztésekkel, a főzde átépítésével teltek. Most viszont új terv született: Zsindelyesen turisztikai központ létesül. Ennek első állomásaként tavaly elkészült a kóstolóház - a Zsindelyes egykori cselédházainak hű mása, fazsindelyes, egytornácos ház -, s immár kulturált körülmények között tudják fogadni, etetni, itatni az egyre szaporodó vendégsereget. A kóstolóház két terme egyszerre 60-70 látogatót képes fogadni, évente legkevesebb száz turistacsoport érkezik. Meglátogatják a pálinkafőző üzemet, majd megkóstolják az itt készült nemes nedűket. Nem mind az 54 fajtát. Azokból egyszerre csak négyet.

A kóstolóház azonban csak az első fázisa a tervekben szereplő turisztikai centrumnak. Már a közeli jövőben elkezdődik egy 21 szobás panzió építése, amely étteremmel és konferenciateremmel rendelkezik majd. Szükség is van rá, hiszen szálláshelyet legközelebb Nyíregyházán találni. Pedig az igény láthatóan egyre nő, hiszen a pálinka bevonult a turizmusba.

A borutak mintájára ma már létezik a szatmári pálinkaút, amely Zsindelyes, Tarpa, Panyola, Penyige és Kisvárda pálinkafőző és kóstolóházait kapcsolja össze. A pálinka lovagrendje is egyre népszerűbb: ma már 41 lovagot számlál.

A pálinka és a turizmus egybefonódását szolgálja a most hétvégén esedékes, négynapos Zsindelyes-fesztivál is. Lesz főzőverseny és pálinkamustra, pónibemutató, néptánc, fellép a platina kislemezre esélyes érpataki asszonykórus, valamint számos országos hírű és helyi zenekar is. A fesztivál szervezői nem feledkeztek meg a gyermekekről sem: jelen lesz Téjlor, a megye híres karikaturistája, aki szünet nélkül rajzolja majd a kicsinyek vicces portréit. Az esti nagy koncerteken fellép a Roxan, a Neoton sztárjai, a Bikini és a Hooligans, a StarMachine pedig lemezbemutatót tart az érpataki asszonykórussal együtt szerepelve.

Info

A Zsindelyes pálinkafőzde és kóstolóház megtalálható a Nyíregyháza-Nagykálló úton Újfehértó és Érpatak között.

Pálinkakóstolás: négyféle pálinka 1800 Ft/fő, vacsorával együtt 6500 Ft/fő.

Csoportok bejelentkezése legalább 24 órával az esemény előtt.

Papp József
Top cikkek