A portói bor tájain

A világ egyik legősibb bortermelő vidékén halad át a Douro folyó, amely Portugália északi részét szeli ketté a spanyol határtól Porto városáig.

Kánikulában jólesik a pincehideg

Badacsonyi kéknyelű, somlói juhfark, cserszegi fűszeres, balatonboglári muskotály - csupán néhány jellemző fajta abból a gazdag kínálatból, amit a balatoni borok nyújthatnak a turistáknak.

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják. Persze egy jó séta nemcsak borospincékből és különböző italokból áll, hanem kulturális programok is szegélyezik.

Gyöngyös borospincékben és múzeumokban bővelkedik

Szeptemberben már szüretelik a korai érésű szőlőket a Mátraalján, az eseményhez pedig rengeteg programot társítanak a települések, sok-sok vendégcsalogató programmal.

Borünnep bordalokkal Baranyában

Szeptember 25. és 27. között Pécsett és Villányban rendezik meg a műfajában egyedülállónak számító 14. Európai Bordalfesztivált.

 

Kulináris élvezet kultúrával spékelve

Bacchus, a bor és a vidámság istene szegődik a bort szeretők mellé, amikor a Duna Borrégió Borút Egyesület turistáknak szervezett útját járják.

Az igazi borút nemcsak borospincékben való italozásból áll, kulturális programok is szegélyezik. Tudja jól ezt Birkás Zoltán is, az egyesület elnöke, aki megmutatta a nevezetességeket is. Szabadszálláson a Birkás pincészetben kiskunsági kadarkát kóstoltunk, nincs is jobb dolog annál, rekkenő hőségben hűs pincében tárolt borokat ízlelni. Erre figyelnek a pincészet gazdái is, apa és fia, a kóstoló kezdetén sajtot, a teltebb vörösek felé haladva tájjellegű birkapörköltet hoznak elénk borkóstoló közben.

A Birkás pincészet különleges bora a Secrétum, amelynek elődjéből még Nagy Lajos király idejében is ittak... Ihatunk még az Eklézsiából, és a Quadris-díjas Elizabeth Cuvée késői szüretelésű nedűből is. Az út következő állomásán a soltvadkerti Frittman János - 2007 év borásza - pincéjében köszönti a túra résztvevőit. Szakmai titkokat tudunk meg tőle, míg kínálja borát. Ebédre érkezünk Csengődi Istvánhoz. Ő is az alföldi borok hírnevét szeretné erősíteni, megőrizni. Kiemelkedő borai az ezerjó és a kékfrankos rosé. A vendégváró helységtől üvegfal választja el a látványpincét.

Nem hagyhatjuk ki a Helibor Szövetkezeti Pincészet izsáki pezsgőüzemét, amelynek pincéjében 230 ezer hektoliter bor fér el, hoznak is ide az ország minden részéből tárolásra váró nedűt. Az üzemlátogatás és kóstolás is hozzátartozik a borút programjához. Régebben húszmillió palack pezsgőt gyártottak, manapság 2-3 milliót. Izsákon, a Garabonciás sajtkészítő kisüzemben készítik a környéken a legfinomabb sajtokat. Juh-, kecske- és tehénsajtokat kínálnak különböző ízesítésben.

Nézzük, milyen kulturális értékei vannak ennek a tájnak? Izsákon található a Pálinkamúzeum, amelyben a régi, 1922-ben alapított helyi pálinkafőzde berendezései csaknem eredeti állapotban maradtak fenn. A több mint ezer kiállított tárgy között muzeális italcímkék tűnnek fel hajdani idők divatos és különböző formájú pálinkásüvegein, tervezőik művészetét dicsérve.

A kerthelyiségben csodálatosan formázott üvegekben kínálják a kóstolnivalókat. Kis hűsölés után a helytörténeti múzeumot is érdemes megnézni, ahol Kovács Gyula helytörténész összegyűjtött tárgyai, fotói, képei, edényei mellett sorakoznak fel Izsák történelmének relikviái és mai történelmének hiteles dokumentumai.

Top cikkek