Kánikulában jólesik a pincehideg

Badacsonyi kéknyelű, somlói juhfark, cserszegi fűszeres, balatonboglári muskotály - csupán néhány jellemző fajta abból a gazdag kínálatból, amit a balatoni borok nyújthatnak a turistáknak. Merthogy a hagyományos balatoni turisztikai kínálatnak mára szerves része lett a speciális borkultúra is.

Nem véletlenül. Dőreség is lenne figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy Magyarország 22 borvidéke közül hat - a balatonfüred-csopaki, a badacsonyi, a balatonboglári, a balaton-felvidéki, a balatonmelléki és a somlói - a magyar tenger környékén található. Korábban ugyan még előfordult, hogy a borosgazdák önállóan próbáltak megjelenni a turisztikai piacon, mostanra viszont már szorosra fűzték az együttműködésüket.

Így aztán azok a borkedvelő turisták, akik nem bírják a kánikulát, vagy csupán be akarnak iktatni a programjukba egy-két fürdésmentes napot, igen gazdag kínálatból szemezgethetnek. Júniustól augusztus végéig nincs olyan hétvége, hogy valamelyik tóparti településen ne rendeznének borfesztivált. A koreográfia szinte mindenhol ugyanaz: a faházakból felhúzott borutcákon a környékbeli gazdák kínálják kóstolásra és megvételre a legjobb boraikat, megmérkőznek egymással a borversenyen, miközben a szabadtéri színpadokon zenés-táncos-vidám produkciók szórakoztatják a közönséget, este pedig következhet az elmaradhatatlan utcabál.

Aki nem rajong a tömegért, de szereti a jó bort, a borutak kínálatából válogathat. A borút lényege, hogy az egymáshoz közel tevékenykedő, minőségi borokat előállító gazdák - az önállóságukat megtartva - egyesületekbe tömörülnek, és közösen kínálják a portékáikat a vendégeknek. A balatoni régióban jelenleg tíz borutat tartanak nyilván, amelyeknek az állomásai több száz borosgazda pincéit érintik. A balatoni borúthálózatról - a Csopak környéki, a Balatonfüred környéki, a Zánka-Nivegy-völgyi, a balatongyöröki Da bibere, a zalahalápi balaton-felvidéki, a zalai, a badacsonyi, a dél-balatoni, a Somló és környéki, valamint a cserszegi fűszeres nemzetközi borutakról - az interneten minden fontos információ megtalálható.

Már csak amiatt is fontos lehet a borturista számára az előzetes tájékozódás, mert az egyes borutak különböző állomásain eltérő szolgáltatásokkal találkozni, így például valahol csupán borkóstolással és eladással foglalkoznak, máshol hidegtállal vagy meleg étellel, esetleg szállással is megkínálják a látogatót, sőt, szabadidős programot szerveznek a számukra.

Brenda Tamás
Brenda Tamás
Top cikkek