Éjszakázni is lehet az Atomiumban

Miért szeretett Maupassant az Eiffel-torony éttermében ebédelni, ha egyszer utálta a konyháját? Mert Párizsból egyedül innen nem látta ezt a szörnyű építményt.

Meseváros mézeskalácsból

A bájos belgiumi Dinant a Meuse völgyében található.

Szerbia válságban is csodálatos (és olcsó)

Habár Szerbia Európa egyik legszebb és legérdekesebb országa, a szerb országimázs jelenleg sajnos ismert okokból megrokkant.

Sör és csoki

Az EU fővárosa címmel Brüsszel nagyon jól járt. A nemzetközi légkör nem csak az ételeken látszik, a kilencszázezres város zsúfolt szállodáiban rengeteg az ázsiai vendég, az uniós országok tisztségviselői és az üzletemberek is itt vannak. A városban bőven akad látnivaló: az Atomium mellett például a mini Európát is megcsodálhatjuk. UTAZÁS TOP 50.

Mozituristák Rómában

Bár Róma hihetetlen gazdagságával aligha szorul rá a mozi reklámjára, hogy turistákat vonzzon, a külföldi látogatók érdeklődését mostanában a legújabb, vitatott sikerfilm, az Angyalok és démonok köti le az Örök Városban.

 

Brüsszeli turistatanácsok

A 112-es számon kérhetünk segítséget az Európai Unió mind a 27 tagországában éjjel-nappal, akár vezetékes, akár mobiltelefonról, díjmentesen. Ez Brüsszel első üzenete abból a top 10-ből, amelyet az utazni készülő polgárokhoz intéztek.

A második figyelmeztetés szerint évente tízezren halnak meg kontinensünk útjain ittas vagy drogos vezetés következtében, ilyen állapotban sehol sem szabadna a volánhoz ülni.

Mielőtt Európán kívüli utazáshoz vásárolnánk repülőjegyet, okvetlenül győződjünk meg arról, hogy a választott légitársaság szerepel-e az EU feketelistáján? A harmadik üzenet szerinti kevéssé biztonságos, Európából már kitiltott légitársaságok listája 16 oldalt tölt meg, és a http://air-ban.europa.eu cím alatt található. Aki repülni készül, ne feledje, hogy biztonsági okból tilos a fedélzetre felvinni 100 millilitert (egy decit) meghaladó folyadékot egyazon palackban.

A következő üzenet felsorolja az eseteket, amelyekben a repülőjegy tulajdonosa kárpótlást követelhet a légitársaságtól. A leggyakoribb eset a járat törlése, de kárpótlás jár annak is, akit influenzagyanú miatt nem engednek felszállni a járatra, ahová a jegye szól. Az üzenetből megtudhatjuk, hogyan kell ilyenkor a károsultnak eljárnia.

Minden utassal egyértelműen és világosan közölni kell a felkínált repülőjegy teljes és végső árát, amelyben a különféle illetékek és egyéb felárak is kivétel nélkül, mind szerepelnek - szögezi le, és ajánlja az utasoknak a brüsszeli top 10.

Egészen 1100 euróig terjedhet az utas követelése a légitársasággal szemben, ha feladott poggyásza elveszett vagy sérülten, hiányosan érkezik - szól a következő információ, amelyhez tanács is társul: aki különösen értékes tárgyakat visz magával, vagy poggyászának értéke meghaladja a 1100 eurós limitet, jól teszi, ha külön utazási biztosítást is köt.

A tizedik brüsszeli intelem szerint, ha csomagban veszünk szolgáltatásokat, tisztázzuk, mit tartalmaz az ajánlat. Az ördög a túracsomagoknak is a részleteiben rejtőzködik.

Info

A brüsszeli dokumentum teljes egészében a www.euractiv.com oldalon angolul, kivonatosan a www.euractiv.hu oldalon, magyarul olvasható.

Top cikkek