Romaügyi szóváltás Rómában

"Az olasz csendőrök víz alá nyomják a roma gyerekek fejét!" "Nálatok van Auschwitz, nem itt!" Feszült szóváltással kezdődött az Európai Parlament állampolgári jogok, bel- és igazságügyi bizottságának (Libe) római látogatása a roma kisebbség helyzetéről.

Taormina görög színháza ma is él

Szicília nem a lusta turistáknak való. Itt mindenért meg kell dolgozni. Felmászni lépcsőn, hegyen, melegben - de megéri. Egyik varázslatos városa a szigetnek Taormina. Nem véletlenül szerelmesedett bele Csontváry.

Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

Bioboltok, piacok és parkok Budapest Zöld Térképén

Elkészült a főváros "zöld helyeit" összegyűjtő internetes térkép. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a Habitat Világnaphoz kapcsolódva adta át a több ezer adatot tartalmazó interaktív térképet.

 

Mozituristák Rómában

Bár Róma hihetetlen gazdagságával aligha szorul rá a mozi reklámjára, hogy turistákat vonzzon, a külföldi látogatók érdeklődését mostanában a legújabb, vitatott sikerfilm, az Angyalok és démonok köti le az Örök Városban.

Először 1953-ban Audrey Hepburn volt Róma "mozis idegenvezetője" az utánozhatatlan bájú Római vakációval, később a Trevi-kút vált elválaszthatatlanná Federico Fellini Édes életétől (1959) Anita Ekbergnek köszönhetően, a Colosseum amúgy sem lebecsülendő vonzerejét csak növelte a Gladiátor című film (2000), most pedig a Dan Brown regényéből készült alkotás hívja fel a figyelmet további híres emlékhelyekre.

Az Angyalok és démonok-túra a panteonban kezdődik, Raffaello sírjánál, aki Brown történetében tagja annak a titkos társaságnak, amely a Vatikánt fenyegeti. Isabella Ruggiero idegenvezető mindazonáltal figyelmezteti vendégeit, hogy a könyv helyenként nem fedi a valóságot. Az illuminátusok társasága például nem létezett még Galilei idejében, a XVIII. században (1776-ban jött létre Bajorországban), holott a történet szerint éppen a nagy fizikus kézirata a kiindulópontja annak a rejtélynek, amelyet a Tom Hanks alakította főhősnek, Charles Langdon amerikai professzornak meg kell oldania. Egy amerikai hölgy egyenesen úgy vélekedett: lehet, hogy az Illuminátus-rend még nem létezett Galilei idejében, de biztosan voltak már akkor is mindenféle titkos társaságok, és léteznek a mai napig. Ugyancsak fontos helyszín a Piazza Navona, Domitianus császár egykori cirkusza, Róma egyik legszebb barokk tere, ahol a filmben szereplő gyilkos bele akar fojtani egy bíborost a Négy Folyó Kútjába. Isabella azonban itt is illúzióromboló: a filmbeli kutat stúdióban építették fel, mivel az eredetinek nem volt elég mély a vize. Ugyanakkor a csoport kísérője megragadja az alkalmat, hogy a szobrász Bernini életművét méltassa.

A jelenetek nagy részét amúgy is stúdiókban forgatták, mert a Szentszék nem járult hozzá, hogy templomokban vegyék fel a jeleneteket. "A Vatikán nem fogadja el, hogy olyan filmeket, dokumentumfilmeket és szövegeket tegyenek közzé, amelyek kétségbe vonják az általa őrzött igazságot" - mutatott rá Bruno Bartoloni Vatikán-szakértő. Az idegenvezető szerint pedig az sem kedvére való a katolikus egyháznak, hogy a templomokat bűnügyek színhelyeként mutassák be.

Top cikkek