Velencének elege van a hordákból

Tilos a Szent Márk téren etetni a galambokat.

Rómában, mint a rómaiak

Rómában élj, úgy, mint a rómaiak! - szólít fel a közmondás. És valóban, érdemes úgy tenni. Például éppen Rómában érdemes reggelenként kávét és rongyoskiflit reggelizni valamelyik bárban, a pulthoz támaszkodva.

A Titanic hajógyárában

Észak-Írországról elsőre a legtöbb embernek az IRA és az utcai harcok jutnak eszébe - pedig a helyiek már csak békés megemlékezést tartanak a legvéresebb összecsapás évfordulóján.

Érmindszentre Adyhoz zarándokoltunk

Ha a szellemi térben birokra kelnének a magyar kultúra tájegységei, az Érmellék dobogós helyre számíthatna.

Északi titkok

Mit tudunk erről az országról? Még nem sokat. A Déli-sarkot elsőként meghódító Roald Amundsenről, vagy éppen a világhírű drámaíróról, Henrik Ibsenről mindenki hallott. Mégsem olyan ismeretlen Norvégia?

 

Kiállítják Milánóban Leonardo Codex Atlanticusát

Milánóban tárják elsőként a nagyközönség elé Leonardo da Vinci híres vázlatfüzetét. A Codex Atlanticust szeptember 10-től állítják ki több részletben 2015-ig. A kódex a mester gépekről és anatómiai felfedezésekről készített több mint ezer rajzát és a hozzáfűzött szövegeket tartalmazza.

A 1119 oldalt tartalmazó kódexet összesen 24 tárlaton mutatják be, amelyek három hónapig tartanak. Egy-egy kiállításon mintegy félszáz oldal lesz látható. A kiállítássorozat 2015-ben a milánói világkiállítás alkalmával éri el csúcspontját, amikor más európai múzeumokból származó Leonardo-művek is kiegészítik a tárlatot.

A Codex Atlanticus 1478 és 1518 között készült, és összesen 12 kötetből áll. (MTI)

Top cikkek