Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

Motoros szánnal a Hargitán

UTAZÁS TOP 50

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

Kevesebben nyaralnak atommeghajtású jégtörőn

Az egzotikus északi-sarkvidéki turistautakat is utolérte a gazdasági válság: idén érezhetően jóval kevesebben áldoznak arra, hogy két hétig nyaralhassanak egy minden kényelemmel felszerelt orosz atommeghajtású jégtörő hajón, mint korábban.

 

A Titanic hajógyárában

Észak-Írországról, főként Belfastról elsőre a legtöbb embernek az IRA és az utcai harcok jutnak eszébe - pedig a helyiek már csak békés megemlékezést tartanak a legvéresebb összecsapás évfordulóján.

Az Ír-sziget második legnagyobb városában, a közel háromszázezer lakosú Belfastban (írül Béal Feirste) az igazi fővárosi nyüzsgés keveredik a környező nyugodt vidékek atmoszférájával. Belfast történelmi és kulturális örökségének gazdagsága pedig még ma is számtalan lehetőséget kínál az aktív pihenésre.

Látványosságnak számítanak a belfasti politikai falfestmények. Városnéző buszról is meg lehet ezeket nézni, a fekete taxik is körbeviszik a látogatókat, de gyalog is bármerre indul el az ember, talál párat könnyen Észak-, Dél- vagy Kelet-Belfast felé

A város régen a halászatból és kereskedelemből tartotta el magát, a hadi és kereskedelmi hajók mellett itt gyártották a tengerjáró luxushajókat is. Belfast dokkjaiban készült többek között a Titanic is. Vissza is köszön a különböző szuvenírboltok polcairól. A hatalmas sorompók és szögesdrótok még a mai napig is láthatók Belfastban, és a városvezetés próbálja eltüntetni, mégis sok hírhedt falfestmény számol be a katolikus-protestáns háborúskodás eseményeiről.

Belfast minden igényt kiszolgálva biztosít szálláslehetőséget, az egyetem környékén található egyszerű Bed & Breakfast panzióktól kezdve a folyóparti szállásokon keresztül egészen a városközponti luxusszállodákig. A városban rengeteg stílusos pub, kiváló étterem, remek szórakozóhelyek és az Egyesült Királyság legjobb üzleteinek sokasága található. Tetszés szerint választhatunk hagyományos ír népzenei, vagy könnyűzenei programok közül, ezért érdemes a márciusi St. Patrick's Day környékén vagy a hagyományos Bloomsday-re menni.

Sör- és whiskey-kedvelőknek feltétlenül ki kell próbálni a helyi különlegességeket, így az észak-ír Bushmills whiskey-t 2 fontért és a Harp vagy a Smithwick's söröket, korsóját nagyjából 1,80-ért. Szinte minden kocsmában csapolnak a nálunk is kapható Guinnessből, ez nagyjából 3 fontba kerül. Belvárosi túránk során érdemes ellátogatni az 1601-es Old Tavern Pubba, ahol kellemes hangulatú zene mellett fogyaszthatunk. Minden szórakozóhelyet kidobóemberek őriznek, akik nem engednek be senkit sapkában, illetve sportmezben, Belfastban ugyanis jellemzően sapkában és/vagy sportmezben járnak a drogdílerek. Bármikor megyünk, elkel az esernyő és a réteges öltözék is.

A kikapcsolódásra rengeteg smaragdzöld fűvel borított park, kert kínál alkalmat. Lazíthatunk egyet az egyetem melletti téren, vagy szálljunk távolsági buszra, hisz a tenger sincs messze - Belfastból mindössze néhány óra alatt eljuthatunk a Giant's Causeway bazaltjaihoz, a Mourne-hegyekhez, vagy horgászhatunk Fermanaghban is.

Info

Budapestről legegyszerűbben repülővel tudunk Belfastba jutni, de sajnos csak átszállással. A légitársaságok Dublinba indítanak járatokat, akár 20 000 Ft-ért is (az út 3 órás) -, de ha szemfülesek vagyunk, akár 30 000 Ft-ból is meg tudunk fordulni. A dublini reptérről közvetlen buszjárat indul Belfastba, ez 14 euróba kerül, a jegyet a sofőrnél kell megváltani. Belfastban a helyi járatokon 1,5 font a jegy és ugyancsak a buszvezető adja.

Látnivalók Belfastban

Albert Clock Tower (Albert-óratorony)
Belfast Zoo (állatkert) www.belfastzoo.co.uk áprilistól szeptemberig a felnőttjegy 8,30 font, a gyermek (17 éves korig) 4,40 font, szeptembertől áprilisig 6,70/3,40-be kerülnek a jegyek
Botanic Gardens (botanikuskert)
City Hall (városháza)
Crown Liquor Saloon (belvárosi 150 éves pub)
Whites Tavern 1601 (belvárosi 400 éves pub)
Kellys Cellar (Belfast legrégibb kocsmája)
Grand Opera House (operaház)
Queen's University (városi egyetem)
Ulster Museum (helyi várostörténeti múzeum) www.ulstermuseum.org.uk Most éppen tatarozás alatt áll, tavaly bezárták és három évig zárva lesz, teljesen fel fogják újítani, úgyhogy azt meglátogatni nem lehet. Az összes látnivaló körülbelül negyed óra gyalog a belvárostól, az állatkertet a városházától induló 1-es buszokkal érhetjük el, Ł1,60-ért.

Top cikkek