Európa ifjú országa

A hatszázezer lakosú Montenegróban Magyarország az egyik legjelentősebb külföldi befektető: vannak magyar érdekeltségű szállodák, panziók, üzemek is. A tengerpart vadregényes, Budva és Kotor belvárosa egyesek szerint Dubrovnikkal, Zadarral és Splittel is felveszi a versenyt - kicsiben. UTAZÁS TOP 50

Észak Velencéjének fehér napjai

Dosztojevszkijnek sokat köszönhetnek Szentpétervár lakói. Művei nyomán elterjedt a hír, miszerint a fehér éjszakák romantikusak, izgalmasak és csodálatosak. Nyáron ugyanis Szentpétervárnál szinte le se megy a nap. A dolog zsenialitása pusztán abban rejlik, hogy ilyen fehér éjszakák Stockholmtól Észak-Szibériáig mindenhol vannak, mégis Szentpétervárra érkeznek turisták százezrei. UTAZÁS TOP 50

Dubrovnik-Durres turistahajó

.

A Titanic hajógyárában

Észak-Írországról elsőre a legtöbb embernek az IRA és az utcai harcok jutnak eszébe - pedig a helyiek már csak békés megemlékezést tartanak a legvéresebb összecsapás évfordulóján.

Hamburg a víz felől

A halpiacon rockizni is lehet.

 

Kevesebben nyaralnak atommeghajtású jégtörőn

Az egzotikus északi-sarkvidéki turistautakat is utolérte a gazdasági válság: idén érezhetően jóval kevesebben áldoznak arra, hogy két hétig nyaralhassanak egy minden kényelemmel felszerelt orosz atommeghajtású jégtörő hajón, mint korábban. A második világháborús győzelem ötvenedik évfordulójáról elnevezett jégtörő pénteken fut ki Murmanszk kikötőjéből, fedélzetén 120 - többnyire európai és amerikai - turistával, akik kéthetes útjukért 22 ezer 690 dollárt (4,5 millió forint) fizettek a hajó tulajdonosának, az Atomflot állami vállalatnak.

Idén ez az első turistajárat, amelyet még egy követ majd, jóllehet az Atomflot eredetileg ötöt-hatot tervezett a nyári szezonra. Az Atomflot 1990 óta szervez turistautakat atommeghajtású jégtörőin, amelyek mindeddig nagy népszerűségnek örvendtek az egzotikus utakra vágyó nyugat-európai, amerikai és ázsiai turisták körében. Az oroszok viszont nem nagyon vágynak az Északi-sarkvidékre, az utaslétszámnak általában csak az ötödét teszik ki.

Pedig a Győzelem 50 Éve őket is minden kényelmi szolgáltatással felszerelve várja. Van rajta étterem, amelybe befér az összes utas, két bár, könyvtár, előadóterem, edzőterem, szauna, s ha az utasnak fürdőzni támad kedve, felmelegített tengervízzel teli úszómedence várja, nem kell a jégtáblák között megmártóznia. (MTI)

Top cikkek