Év végi kalandok a Balatonnál

A Balaton ősszel látványként, vagy hajózva pazar élmény, de nem kell lemondani a fürdőzésről sem.

Zürich: a világ legnagyobb kisvárosa

Zürich: "tisztaság és rend".

Ránduljunk ki Sopronba

Akár télen, akár nyáron keresünk utazási célpontot, akár semmittevésre, akár aktív időtöltésre vágyunk, Sopronnal jól választunk.

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk.

Ha egy nap Isztambulban, akkor Sultanahmet

Célszerű előre megtervezni a programot Isztambulban, ugyanis a 13 millió lakosú, dombokra épült nagyváros csaknem húszezer látványossággal dicsekedhet.

 

Öltöny facipővel

Tulipánok, szélmalmok, sajtok, polderek: már közhelynek számítanak Hollandiával kapcsolatban. Érdemes a kevésbé ismert és látogatott északi országrészbe is utazást tenni.

Groningen tartomány bármelyik évszakban csodálatos élményt nyújt az oda látogatónak. Aki szereti a szélmalmokat csodálni, kellemes vízi túrákat tenni, biztosan nem fog csalódni. Oda jutni is egyszerű: Amszterdamból a Schipol repülőtérről óránként indul közvetlen vonat Groningenbe, észak Amszterdamjába. A menetidő két és fél óra.

A közel 200 ezer lakosú város gondozott parkokkal, megszámlálhatatlan mennyiségű biciklivel fogad. Itt található az ország legnagyobb fedett biciklitárolója, csatornáin felnyitható hidak, gyönyörű régi és új épületeinek egymáshoz kapcsolása néha meghökkentő. Ez is a holland építészek kreativitását bizonyítja. Mindezekre szükség is volt, hiszen a második világháború nagy pusztítást végzett a városban. Egy közvélemény-kutatás eredménye szerint 2007-ben Groningen "A legélhetőbb város Európában" címet nyerte el.

A városi nyüzsgésben láthatunk öltönyt viselő urakat, akik öltözékük kiegészítőjeként facipőt viselnek. A hét minden napján piac van a belvárosban: a Vismarkt és a mellette elhelyezkedő Grote Markt ad helyet az árusoknak, ahol szinte mindent lehet kapni. A legcsodálatosabb minden bizonnyal a virágpiac és persze az elmaradhatatlan halpiac. A piac forgatagában ínycsiklandozó illatok csábítanak arra, hogy megkóstoljuk a tengeri finomságokat. Számtalanféle hal, rák kapható sokféle módon elkészítve. Falatozás közben jókat lehet csevegni a helybeliekkel, akik németül és angolul kiválóan beszélnek. A Vismarkt sok rendezvény színtere is egyben, nyáron koncerteket tartanak itt.

A városban működik Európa egyik legrégebben, az 1614-ben alapított egyeteme, a Rijksuniversiteit Groningen, amely Hollandia és egyben Európa legjobb felsőoktatási intézményeinek egyike. Fakultásain mintegy 23 ezer diák tanul (a városban tanuló diákok száma eléri a 40 ezret!). A RUG különlegessége a magyarok számára, hogy finnugor tanszékén (a térségben egyedüliként), magyar nyelvet is oktatnak. Szent-Györgyi Albert 1922 októberétől 1926 decemberéig kutatott a Groningeni Egyetemen.

A séta közben megcsodálhatjuk a Martinikerk ősi templomát, a Groningen Múzeumot, a Városházát. De igazán jó szórakozás leülni valamelyik csatorna partjára és lesni, hogyan halásszák ki a sok vízbe került biciklit!

A vízi túrázóknak különleges kiindulópont a közeli 950 éves Winsum: csatornáin számtalan irányba lehet elindulni. Aki viszont a település utcáin sétálva kívánja felfedezni a régmúlt emlékeit, nem fog csalódni. A házak fölé magasodó két szélmalom (1801-ből és 1856-ból), bizonnyal sokakat lenyűgöz majd.

Továbbhaladva északra, néhány kilométernyire már a tengerhez érkezhetünk, Lauwersoog kikötőjéből induló hajóval az egyik legcsodálatosabb Fríz- szigetre, Schiermonnikogra tehetünk kirándulást, ahol igazán átadhatjuk magunkat az érintetlen természet csodálatának, a menetidő mindössze 50 perc. Igazán kellemes kirándulási célpont lehet a Pieterburen, ami egy természetvédelmi terület központja is egyben, fókafarmja különleges élmény.

Esőkabát, esernyő nélkülözhetetlen!!

A látnivalók könnyen megközelíthetőek városi közlekedési eszközökkel is, a járművek tiszták, kényelmesek, tartják a menetidőt, és sűrűn járnak. A helyi autóbuszjáraton a jegy 1 euró.

A vállalkozó kedvűek bérelt biciklin fedezhetik fel Groningen tartomány értékeit, biciklit bérelni nem okoz nehézséget!

Szállodai elhelyezés 75 eurótól, bad and breakfast 35-40 eurótól, youth hostel kb. 20 eurótól.

A piacon 3 eurótól kaphatunk sült halat, rákot.

www.groningen.nl

Groningen bármelyik évszakban csodálatos élményt nyújt
Groningen bármelyik évszakban csodálatos élményt nyújt
Top cikkek