Táncsics falva, Ácsteszér

A címünkben szereplő Komárom-Esztergom megyei településen, a Táncsics Mihály utca végén, a 45.

Nemzetközi foltvarró kiállítás Székesfehérváron

Nemzetközi kiállításra készülnek a hazai foltvarrók; a Magyar Foltvarró Céh rendezvényének augusztus 14-16.

Kaposvári útikalauz látássérülteknek

Országosan egyedülálló szolgáltatással, a városról szóló turisztikai információkat tartalmazó Braille-írásos brosúrával, speciális térképpel és hangos idegenvezetéssel segítik a vakokat és gyengénlátókat.

A denevérek világába kalauzolnak Abaligeten

A denevérek különleges és titokzatos világába tekinthetnek be az érdeklődők augusztus 29-én Abaligeten.

Mezítláb a parkban

Homokban lépdelni, sárban, kavicsokon átgázolni, vagy éppen tőzegbe süppedni – mindezt saját egészségünk és persze jókedvünk érdekében egyre több „mezítlábas parkban” tehetjük meg. A Németországból kiindult mozgalom egyre népszerűbb Európában, Magyarországon például Tabajdon hódolhatunk a mezítlábas séta örömeinek.

 

Betyáros csúszások a Bakony szívében

Egész napra elegendő szórakozást kínál a nemrég megnyílt Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark. A kislődi létesítmény kuriózuma az a drótkötélpálya-rendszer, amely részben egy tó fölött húzódik.

Alig tíz perce nézegetjük a horgászokat Szabó Péterrel, a kislődi Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark igazgatójával, de ennyi idő alatt is már a sokadik pontyot fogják ki a tóból. Ezt a teljesítményt persze a helyén kell kezelni, a horgásztó ugyanis tele van telepített halakkal: ponttyal, kárásszal, süllővel, amurral. Mivel a tavacska magánterületen van, így nem kell horgászengedély a pecázáshoz, igaz, aki haza akarja vinni a kifogott halakat, annak fizetnie kell érte.

Eredetileg ezen a helyen csupán ezt a kis horgásztavat akarta kialakítani a terület tulajdonosa - egy veszprémi építési vállalkozó -, ma viszont a tó már csak az egyik eleme a sport- és szórakoztatókomplexumnak. A Bakony szívében található festői szépségű 30 hektáros terület ideális terepe egy kalandparknak. Az ingatlan tulajdonosa - a testnevelőtanár-síoktatóból parkigazgatóvá előlépett Szabó Péter segítségével - több százmillió forintos beruházással három év alatt építette fel a parkot. A tavasztól őszig nyitva tartó komplexum befogadóképessége 3000 fő. A kalandpark elsősorban kisgyermekes családoknak, iskolás csoportoknak, valamint csapatépítő tréninget szervező fiataloknak nyújt egész napos kikapcsolódást. A felnőtt belépődíj 500 forintba kerül, a gyerekeknek 300 forintot kell fizetniük. Ezért a pénzért a modern játszóteret, a fűzfalabirintust, a sportpályákat és az erdei mountain bike-pályákat lehet használni.

Az összes többi szolgáltatásért külön kell fizetni, mégpedig úgynevezett Sobri-bankókkal. A bejáratnál váltható, egyetlen címletben létező Sobri-bankó 500 forintba kerül, de "túlvásárolni" nem lehet belőle, mert a fel nem használt bankókat a pénztárban távozáskor visszaváltják. A legtöbb látványosságért - a vízi dodzsem, az ugráló vár, a gumiasztal, a vízi gömb és az íjászpálya használatáért - egy Sobri-bankót kell leszurkolni. Különlegességnek számít a lézerharcpálya: itt a csapatok a paintballhoz hasonlóan játék kézifegyverekkel harcolhatnak egymás ellen, de a "lövedéket" ez esetben a lézerfény jelenti, a találatokat pedig egy fejre erősített érzékelő jelzi.

Az ország jelenleg leghoszszabb drótkötélpálya-rendszerének kipróbálása egy kicsit drágább: az egyes pályák erősségétől függően 2-4 Sobri-bankóba kerül. A kalandpark kuriózumát a tó fölé kifeszített kötelek jelentik, ám ezeken már csak azok csúszhatnak át, akik előzőleg teljesítik az erdőben kiépített gyakorlópályákat.

A leghíresebb bakonyi betyárról elnevezett létesítményben egy étterem és egy bár is működik, szálláshelyként egyelőre egy apartman, öt telepített lakókocsi és egy sátorozásra alkalmas kempingrész vehető igénybe. Hétvégenként könnyűzenei koncerteket tartanak a tószínpadon. A tervek szerint jövőre további látványosságokkal, így például bobpályával, óriáshintával és egy úgynevezett extrémhintával bővül majd a kalandpark, de jelentősen növelik a szálláshelyek számát is.

Info

Cím: Sobri Jóska Bakonyi Kalandpark, Kislőd. Megközelíthető a 8-as főútról, Városlőd és Ajka között kell lekanyarodni, tábla jelzi.

A falun keresztülhaladva, nagy méretű fa jelzőtáblák segítenek a kalandpark megtalálásában.

Nyitva tartás: hétköznap: 10-19 óráig, szombat-vasárnap 10-20 óráig

Telefon: 06 (20) 397-1093

web: www.sjk.hu

Sobri-bankókkal fizetnek az attrakciókért
Top cikkek