Balatoni strand épül Palócföldön

Aki igazán szórakoztató programban szeretne részt venni, az látogasson el augusztus 15-én Ivádra, a Batyus Galoppra.

Nemzetközi foltvarró kiállítás Székesfehérváron

Nemzetközi kiállításra készülnek a hazai foltvarrók; a Magyar Foltvarró Céh rendezvényének augusztus 14-16.

Kaposvári útikalauz látássérülteknek

Országosan egyedülálló szolgáltatással, a városról szóló turisztikai információkat tartalmazó Braille-írásos brosúrával, speciális térképpel és hangos idegenvezetéssel segítik a vakokat és gyengénlátókat.

Ezernyi jó móri korty

Vajon tartogat-e más érdekességet a turista számára Mór az ezerjón kívül? Természetesen igen.

Mezítláb a parkban

Homokban lépdelni, sárban, kavicsokon átgázolni, vagy éppen tőzegbe süppedni – mindezt saját egészségünk és persze jókedvünk érdekében egyre több „mezítlábas parkban” tehetjük meg. A Németországból kiindult mozgalom egyre népszerűbb Európában, Magyarországon például Tabajdon hódolhatunk a mezítlábas séta örömeinek.

 

Táncsics falva, Ácsteszér

A címünkben szereplő Komárom-Esztergom megyei településen, a Táncsics Mihály utca végén, a 45. szám alatt található az utca névadójának, a XIX. század jeles gondolkodójának, március 15-e emblematikus személyiségének szülőháza. A vályogfalú, egyszerű épület hűen visszaidézi azt a szegénységet, amelybe a telkes jobbágy Stancsicsék (horvát apa, szlovák anya) Mihajlo fia 1799-ben beleszületett, és két évtizeden át ebben a bakonyalji kisközségben benne is élt. Majd takácsmesterség, tanítóskodás, végül írói-politikusi tevékenység jelentette pályafutása mérföldköveit.

Személyében ma is egyszerre tisztelhetjük a nemzeti fejlődés és a társadalmi haladás európai kitekintésű harcosát. Lapjában, a Munkások újságjában 1848-ban ezt a gondolatot fogalmazta meg életcéljaként: "Minden erőmet, tehetségemet arra fordítom, hogy magyar hazánk az európai nevezetes országok sorában méltó helyet foglaljon el".

Nevéből az S-betű elhagyását maga indokolta meg azzal, hogy odahaza az egész falu Táncsicsnak "híja". Emlékét ácsteszéri mellszobra mellett a szülőházában 1971-ben megnyitott kiállítás is őrzi. A régi épületbe belépő először a konyhát veheti szemügyre, ahol egykori edények, házkörüli szerszámok láthatók a hatalmas, szabadkéményű kenyérsütő kemence körül (a kéményen aztán olykor beesik az eső, ott hagyva nyomát a döngölt földpadlón). Jobbra, az utcai szobában rendezték be az író életpályáját bemutató kiállítást. Ellenkező irányban a korabeli falusi élet rekvizitumai vehetők szemügyre. Az utcafrontot több márvány emléktábla mellett mindig ékesíti néhány koszorú is, jelezve az idelátogatók, a Táncsics nevet viselő intézmények így is kifejezésre jutó tiszteletét.

Info

Nyitvatartási idő nincs, előzetes telefonbejelentkezés szükséges a kiállítást gondosan rendben tartó Scheer Istvánnéhoz 06 (20) 588-7255. Ácsteszérről indul és itt is ér véget a Táncsics gyalogtúra útvonala, de az idén a szomszédos községben, Súron van a túra rajt- és célállomása. A szervezést a Komárom-Esztergom Megyei Túraszövetség bonyolítja. www.bakonyalja.hu

Top cikkek