Salzburg Netrebko nélkül

Salzburgi fesztivál botrány nélkül nehezen elképzelhető. Az idén a járványszerűen terjedő lemondások váltanak ki dühöt a vezetésből, csalódottságot a közönségből. Legutóbb Anna Netrebko, a körülrajongott szoprán jelentette be, hogy beteg, és nem vállalja a fellépést Pergolesi Stabat Materének betervezett előadásain, sem a közös estet Roberto Villazonnal.

Fény derül a bankok titkaira

A feketelistázás elkerülése végett országok sora jelentette be, hogy más államok adóhatóságaival hajlandó együttműködni az OECD ajánlásainak megfelelően.

Krems és Göttweig - Alsó-Ausztria titkai

Bármerre indulunk el Bécsből, vonattal, autóval, kerékpárral, hajóval, Alsó-Ausztriába jutunk.

A Hegylakó birodalma

Ha emlékeznek a végtelen zöld mezőkre, a csodaszép, csipkés szélű sziklafalakra a Hegylakó című filmből, akkor egy kicsit már ismerik Skóciát. De a meseszép kastélyok, a rejtélyek, a whisky és a golf országát élőben is látni kell. UTAZÁS TOP 50

Gyerekbarát Burgenland

Különleges családi ajánlatokkal és programokkal várja a vendégeket Burgenland egész augusztusban.

 

Legyen Ön is csőlakó!

Undorodnak a csatornáktól, a kanálistól, ahol hányingerkeltően büdös szennyvíz csorog, miközben patkányvisítás hallatszik? Alighanem átértékelik majd élményeiket, ha ellátogatnak Ottensheimbe és kipróbálják a Das Parkhotel csőlakosztályait. UTAZÁS TOP 50

Korábban Ottensheimet csak az itt rendezett evezősversenyek kapcsán ismertem. Lényegében a harmadik legnagyobb osztrák város, Linz vízi parkja, dokkokkal, hajójavító műhelyekkel, zsilipházzal. A Duna határoz meg itt mindent. A hatalmas folyam láttán az ember elgondolkodhat az élet értelmén. Átértékeli a dolgokat. Rádöbben például arra, milyen pocsék dolguk van a csőlakóknak. Pedig lehetne jobb is. Akár be is lehetne rendezni a csöveket, kifesteni, szuper ágyat rakni bele. Innen már csak egy hangyalépés lehetett odáig eljutni, hogy egy Duna-parti területre néhány vállalkozó kamionnal három hatalmas betoncsövet hozasson. Szereltek mindegyikre elektromosan nyitható ajtót, vágtak bele ablakot, megtervezték a hátteret alkotó festményeket, megvették az ultrahigiéniás, cserélhető matracokat, még egy-két extra, és már kész is volt a szálloda.

A hivatalos ideológia szerint a betoncsövekben azért jó lakni, mert az ember élvezni tudja a természet hangjait, hisz elmaradnak az emberek alkotta gépek zörejei. Ezenkívül a 45 centiméter átmérőjű ablakon át remek kilátás nyílik a Dunára. Élménynek tényleg pazar a betonkanális matracán heverészni. A 2x1,4 méteres ágybetétet gondos mérlegelés után választották ki. A csőlakosztály ajtaja 28 mm vastag, teljesen biztonságos. Maga a cső 2 méter átmérőjű és 2,5 méter hosszú. A friss levegőről légnyílások gondoskodnak. Van áram is, lehet este olvasgatni vagy feltölthető a mobiltelefon. A szobafoglalás interneten történik. A vendég kap egy kódot, azzal kinyitja a számzáras ajtót, és máris elfoglalhatja a saját csövét. Hivatalos ár nincs, mindenki annyit fizet, amennyit tud vagy akar.

A csőlakás élményén kívül persze érdemes Linz városát is felfedezni. Nagyjából kétszázezren laknak itt, és a helybeliek valóban fantáziadúsak. Ősszel például vizuális dallamfelhő néven fényorgonák és görögtüzek kombinációjával szórakoztatják az érdeklődőket a Duna mentén. Híres az Ars Electronica vásár, és karácsony előtt itt van a világ egyik legnagyobb jászolkiállítása. Kár, hogy a Das Parkhotel vendégei ezt már nem élvezhetik. A csöveket ugyanis október és május között bezárják, mert fűtés híján a turisták megfázhatnak.

Donaulande - Rodlmündung

Ottensheim 0650 8415850

www.dasparkhotel.net

Top cikkek