Töltse a nyarat az űrben!

Akinek a nyári szabadságolások előtt a Föld már nem elég izgalmas, mehet az űrbe nyaralni.

Az ókor ismét életre kel

Az Alpoktól északra, Mainzban található a legnagyobb római kori színház, mely napjainkig is részben feltáratlan.

Hanzáktól a HafenCityig

Vízpart vagy kultúra? - egy nyári hosszú hétvégét tervezve ki ne morfondírozott volna ezen a dilemmán? A megoldás az 1200 éves Hamburg lehet.

Hidegvérű keletnémet lányok

Július végére már felmelegszik a víz, néha eléri a 15 fokot is. Eső után csak 13 fokos. Ezzel együtt a keletnémet lányok úgy játszadoztak a hideg tengerben, mintha csak a Széchenyi-fürdőben lubickolnának. UTAZÁS TOP 50

Kikötői hangulat

Legalább tízszer elmondta turistahajónk kapitánya, hogy óriási szerencsénk van, mert éppen a hamburgi kikötőben állomásozik a világ legnagyobb konténerhajója. UTAZÁS TOP 50

 

Mesterségek tisztelete

Vannak a világnak híres múzeumai, és vannak olyanok is, amelyekbe csak véletlenül téved be az ember, aztán nem győz csodálkozni, hogy mi mindent alkotottak egykor a régiek, amelyekre érdemes ránézni. Ilyen hely Dortmundban a Művészeti és Kultúrtörténeti Múzeum. Már a bejáratnál megakad az ember szeme azokon a szokatlan tárlókon, amelyekben porcelán és ezüst gyűszűket, cizellált ollókat, bársony tűpárnákat raktak, csupa szép tárgyat. A munka tárgyait.

Odébb a suszterek ónkupája 1728-ból, amely tetején cipővel ékesített zászlót tart a kezében a délceg céhmester. Egy egész épületre való tárgy sorakozik ebben a múzeumban, mind-mind a mesterségek tiszteletét sugallja. Régi gyaluk, az asztalosok céhládája, és egy szövőszék 1670-ből, díszesen faragva, festve. Veretes zárak, metszett üvegkelyhek és barokk ezüst gyertyatartók.

A meisseni porcelánból való utazó étkészletet 1765-ben készítették, selyemmel bélelt ládában szállították a hintón, és még mindig nem tört össze. Külön termet töltenek meg a XVII-XVIII. századi porcelán és fajansz alkotások: mennyezetig érő festett kályhák és vadkant meg káposztát formázó tálalóedények.

A mesterségek és a művészetek közelségét egy 1701-ből való viola da gamba és egy 1618-ban készült csemballó mutatja. És persze bőven vannak fegyverek, íjak, puskák, szépséges gyöngyház berakással adva meg a módját a gyilkolászásnak. A különböző korszakok bútorait is meg lehet nézni. Látni, milyen volt egy paraszt ágya, milyen a polgáré és milyen biedermeier bölcsőben ringatták az arisztokrata kisdedeket.

Van nagy ládában sok-sok pénz a régi korokból. Ezeknek igen nagy a becsületük: nemrégiben a X. századi Pipin egykrajcárosát 34 ezer euróért árverezték el. Ezt a hírt nemrég a dortmundi helyi lap adta közre, amúgy maga az egykrajcáros nem a múzeumé volt. Vannak viszont ebben a múzeumban tudománytörténeti érdekességek is, kivált az optikai és mérnöki eszközökből, távcsövekből gazdag a készlet. Csupa olyan tárgy, amely az évszázadokon át ott élt emberek életében fontos volt, és amire a mai embernek érdemes szánnia egyórácskányi figyelmet.

Mesterségek, művészetek egészen közelről
Top cikkek